Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Palestinier inspekterar skadorna på en tv-stationsbyggnad. Arkivbild.

Lieberman avgår i protest mot vapenvila

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman avgår – i protest mot ett nyblivet eldupphör med militanta palestinska grupper i Gaza.

Efter två dagars intensiva strider mellan Israel och palestinska grupper i Gaza meddelade Hamas och andra palestinska grupper i ett gemensamt uttalande på tisdagen att en vapenvila slutits, efter egyptisk medling. Det fick Israels försvarsminister Avigdor Lieberman avgå.

- Eldupphöret i kombination med processen med Hamas, innebär kapitulering inför terror. Det har ingen annan innebörd. Vad vi gör nu som stat är att köpa oss kortsiktigt lugn, till priset av långsiktig skada för den nationella säkerheten, säger han.

Inga konsekvenser

Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet, tror inte att avhoppet får konsekvenser för den nu aktuella krisen mellan Israel och Gaza, men att det kan få konsekvenser på sikt.

- Om det blir nya rundor av eskaleringar i Gaza, vilket det nog blir, kan Netanyahu antagligen känna sig mer pressad av högerkanten. Men för fredsprocessen i stort betyder det här ingenting. Alla går och väntar på Donald Trumps plan, som skjuts upp hela tiden. Fredsprocessen ligger i ruiner, det blir svårt att sticka ytterligare en kniv i ryggen på den, säger han.

Försvarar strategi

Israel har inte kommenterat eldupphörsavtalet i detalj men premiärminister Benjamin Netanyahu försvarade sin strategi under onsdagen, med uttalanden som tycks bekräfta att regeringen accepterat eldupphöret.

- I tider av kris, när man fattar beslut som är avgörande för säkerheten, kan allmänheten inte alltid invigas i de överväganden som måste döljas från fienden, sade han vid en ceremoni till minne av David Ben-Gurion, Israels förste premiärminister.

Att döma av situationen på marken tycks eldupphöret gälla. Skolor och näringsverksamhet i södra Israel har återigen kunnat öppna under onsdagen då inga raketattacker rapporterats under natten.

Vill se nyval

Hamas kallade i ett uttalande Liebermans avgång en seger för Gaza. Uppgifterna om eldupphöret väckte dock genast splittring i den israeliska regeringen. Lieberman är förutom försvarsminister ledare för det ultranationalistiska Yisrael Beitenu, och säger att partiet nu lämnar Netanyahus koalitionsregering, som därmed bara har en rösts majoritet i Knesset. Nästa val är planerat i november 2019, men nu ökar sannolikheten för ett val tidigare än så.

- Det är klart att det här är ett öppningsdrag inför det. Lieberman ligger pyrt till i opinionsundersökningar, han behöver alla röster han kan få. Ett nytt val sker i ljuset av Gaza och han har kritiserat den egna regeringens politik, som har varit mer moderat och kompromissvillig än vad han vill, säger Anders Persson.

Resultatlöst möte

Under striderna på måndagen och tisdagen sköts over 400 raketer från det palestinska territoriet, medan israeliska militärflygplan, helikoptrar och stridsvagnar svarade med att attackera ett hundratal mål i Gaza. Hittills har sju dödsfall rapporterats i Gaza och 27 israeler har skadats. Striderna är de värsta raket- och flygangreppen sedan Gazakriget 2014.

Under tisdagen hölls ett möte i FN:s säkerhetsråd om hur man ska hantera det upptrappade våldet i Gazaremsan. Mötet hölls på begäran av Kuwait och Bolivia, men inget beslut fattades.

- Det finns ett land som inte tillåter diskussion i rådet, sade Palestinas ambassadör Riyad Mansour efter mötet, och syftade på USA under president Trumps ledning.