Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En afrikansk migrant vilar på ett räddningsfartyg efter att räddats ur havet omkring fyra mil från Libyens kust. Arkivbild.

Libyen utreder uppgifter om slavhandel

Libyen kommer att utreda rapporter om slavhandel i landet, meddelar den internationellt erkända regeringen på söndagen. Detta efter att chockerande bilder visar försäljningen av unga män.

I ett grynigt videoklipp som CNN tagit del av ses en ung pojke säljas till högstbjudande för gårdsarbete. När CNN reser till Libyen för att fastställa äktheten i klippet bevittnar reportrar med dolda kameror hur ett dussintals personer säljs i en lokal i utkanten av Tripoli.

Publiceringen har lett till starka och upprörda reaktioner och Afrikanska unionen (AU) har krävt att Libyen agerar.

- Om dessa anklagelser visar sig stämma kommer alla inblandade personer ställas inför rätta, säger Libyens vice premiärminister Ahmed Metig, enligt AFP.

Afrikanska migranter från länder som Guinea, Senegal, Mali, Nigeria och Gambia gör den farliga resan genom Saharaöknen till Libyen med hoppet om att kunna korsa Medelhavet och ta sig till Italien och Europa. Enligt den internationella migrationsorganisationen IOM har hundratals unga män från länderna söder om Sahara fastnat i slavhandeln i Libyen.

Libyen kastades in i kaos efter revolten 2011, då den mångårige diktatorn Muammar Gaddafi avsattes och dödades. Landet styrs av två rivaliserande regeringar, varav den ena som är baserad i Tripoli är internationellt erkänd.