Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Liberia vädjar om hjälp vid AU-möte

Liberia ber omvärlden om skuldlättnader och annan hjälp vid AU-mötet, för att klara att hantera effekterna av ebolakrisen. -Samhället är traumatiserat, säger utrikesminister Augustine Kpehe Ngafuan till TT.

På måndag skulle skolorna i Liberia ha öppnat, efter att ha hållit stängt sedan i juli. Men nu skjuts öppnandet upp i två veckor. Skolorna är inte förberedda för att hantera riskerna med smittspridning, rapporterar BBC.

Vänteläge

Hela samhället har hamnat i ett vänteläge till följd av ebolan, konstaterar landets utrikesminister. Men barn väntar inte. De växer.

-Under åtta månader har våra elever inte kunnat gå i skolan, säger Augustine Kpehe Ngafuan, som på lördagen träffade Sveriges statsminister Stefan Löfven vid Afrikanska unionens (AU) toppmöte i Addis Abeba.

Omkring 3 500 människor har dött i ebola i Liberia. Presidenten Ellen Johnson Sirleaf har inte lämnat landet sedan ni somras. I stället är det utrikesministern som representerar henne och landet vid internationella möten, och han tar alla tillfällen att be om hjälp från omvärlden. Ebola var också en av punkterna på dagordningen vid toppmötet.

-Jag är här för att tacka alla som hjälpt oss. Men vi behöver fortsatt stöd, säger Augustine Kpehe Ngafuan.

Minskad smittspridning

-Framtiden kommer att bli svår. Därför finns det ett nytt upprop för skuldavskrivning för de tre mest drabbade länderna, för att ge oss ekonomisk utrymme.

Smittspridningen har minskat dramatiskt. Nu rör det sig om några få fall i veckan. Men riskerna är inte borta, och nu handlar det också om att bygga upp de drabbade länderna igen, fortsätter han. Tillväxten i Liberia har rasat från nära 6 procent till under 0,5 procent.

-Vi är motståndskraftiga, vi har upplevt 14 år av inbördeskrig. Vi hade just firat tio år med fred och hade verkligen kommit igång med en anmärkningsvärd ekonomisk utveckling. Så kom ebola, säger utrikesministern.

Stefan Löfven tycker att det är högst förståeligt att Liberia tar upp frågan om skuldavskrivning. Om det sedan kan bli verklighet är en annan sak.

-Vi är positiva till att pröva den här frågan. Men det får vi göra inom ramen för Världsbanken, IMF och andra aktörer och se vad som är möjligt, säger han.