Lettlands försvarsminister Artis Pabriks meddelar på tisdagen att landet återinför obligatorisk militärtjänst. Arkivbild.
Lettlands försvarsminister Artis Pabriks meddelar på tisdagen att landet återinför obligatorisk militärtjänst. Arkivbild. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Lettland återinför allmän värnplikt

ANNONS

Lettland återinför obligatorisk militärtjänst med anledning av Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Det nuvarande militära systemet i Lettland har nått sin gräns. Samtidigt har vi ingen anledning att tro att Ryssland kommer att ändra sitt beteende, säger försvarsminister Artis Pabriks på en pressträff på tisdagen.

Allmän värnplikt avskaffades några år efter att Lettland anslutit till försvarsalliansen Nato. Sedan 2007 har landets militär i stället bestått av yrkessoldater och ett frivilligt hemvärn.

Lettland, som gränsar till både Belarus och Ryssland, har i nuläget bara 7 500 aktiva soldater.

Enligt Pabriks återinförs värnplikten nästa år och den gäller män. Det kommer att finnas många olika alternativ för att genomföra sin tjänstgöring.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS