Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna lägger sin röst i en vallokal i Riga.

Lettiska regeringen går mot stort väljartapp

Vallokalerna har stängt i Lettland, där den sittande mitten-höger-regeringen utmanas av ryssvänliga partier och populister i lördagens parlamentsval. Enligt vallokalsundersökningen blir Kreml-vänliga Harmoni största parti igen – samtidigt som regeringspartierna gör stora förluster och tappar sin majoritet.

En regering ledd av pro-ryska krafter är en mardröm för många i Lettland, som levde i ett halvt århundrade under sovjetisk ockupation. Ändå är det vad som kan komma att bli verklighet efter lördagens val.

När de sista rösterna lagts ser det ut som att Harmoni blir Lettlands största parti igen, i en första vallokalsundersökning från etermediebolaget LTV. Detta trots att partiet uppmäts till 19,4 procents stöd, ett tapp från 23 i valet för fyra år sedan.

För att kunna bilda regering krävs det dock samarbete. Populistiska KPV LV, vars väljarstöd har stigit rejält under året, kommer enligt vallokalsundersökningen få 11,5 procent.

Regeringen tappar

Den sittande koalitionsregeringens tre partier gör samtliga stora tapp, enligt vallokalsundersökningen. Deras samlade stöd tycks bli ungefär lika stort som Harmoni och KPV LV tillsammans.

Samtidigt ser ett liberalt, pro-europeiskt parti ut att ta ett stort första språng in i parlamentet med 13,4 procent i undersökningen.

Om ställningarna håller i sig när rösterna räknats kan det bli komplicerat att samla en majoritet bakom en regering.

- Ingen vet hur Lettland kommer att se ut om en månad, säger statsvetaren Marcis Krastins till nyhetsbyrån AFP.

Enades med Putin

Lettland utgör den yttre östra gränsen för både EU och Nato, vilket gör att landets politiska situation och potentiella förflyttning mot Kreml är intressant för hela Europa.

Harmoni, tidigare allierat med den ryske presidenten Vladimir Putins parti Enade Ryssland, vill bland annat minska Lettlands försvarsutgifter så att de hamnar under gränsen för överenskommelsen i Nato, där Lettland varit medlem sedan 2004. De fördömer inte heller annekteringen av Krimhalvön och är emot ekonomisk sanktioner mot Ryssland.

Harmoni har gått starkt i de senaste tre parlamentsvalen, men har haft problem att hitta samarbetspartner på grund av kopplingarna till Moskva. I stället har Lettland styrts av en bred koalition av mitten-högerpartier och Harmoni har fått nöja sig med en oppositionsroll. Harmonis ledare, Nils Usakovs, är tidigare journalist men i dag borgmästare i huvudstaden Riga.

"Vill ha nya ansikten"

Trots att den styrande koalitionen har lyckats baxa Lettland ur de ekonomiska bekymmer som landet hamnade i under finanskrisen har den nu börjat tappa sitt folkliga stöd. Forskare menar att letterna är trötta på att jobba hårt och att populistiska vindar blåser.

- Nu när de ekonomiska problemen är över vill väljarna ha nya ansikten i politiken. De sittande ministrarna är inte spännande nog, säger statsvetaren Filips Rajevskis till AFP.

Flera nya partier kan ta plats i parlamentet, medan flera kan åka ut. Mycket rampljus har legat på KPV LV, inte minst sedan partiledaren Artuss Kaimins öppnade för ett samarbete med Harmoni, trots att det är kontroversiellt.

- Harmoni har två ansikten, som en dubbelhövdad drake. Ett är Putins, medan den andra utgör en stor del av Lettlands befolkning – de rysktalande, säger han till Lettlands public service-radio.