Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rättegången mot morddömde Peter Madsen hålls i Østre landsret. Han har överklagat livstidsstraffet från byretten (tingsrätten).

Lekmannadomare lämnar ubåtsfallet

Tre lekmannadomare i målet mot morddömde Peter Madsen har blivit två – vilket ger dem som är kvar ökad tyngd om domstolen är oenig och det blir omröstning om straffet. Vittnesförhör stod i fokus under den andra rättegångsdagen om mordet på journalisten Kim Wall.

Kollegor, praktikanter, vänner och andra människor med kopplingar till ubåtsbyggaren Peter Madsen hördes under flera rättegångsdagar i byretten. Förutom sakkunniga som rättsläkare, psykolog och tekniska experter lades mycket kraft på att förhöra personer som kände till ubåten UC3 Nautilus, rymdlaboratoriet och Peter Madsen. Nu är det hela betydligt mer komprimerat, och bevakas av långt färre journalister.

Totalt hördes 36 vittnen i byretten – mindre än hälften repriserades i Østre landsret under den andra av tre rättegångsdagar.

- Jag bedömer att 14 vittnesförklaringar är relevanta, sade åklagare Kristian Kirk Petersen och hänvisar till en paragraf som handlar om straffmätningen.

Upplästa förhör

Kim Walls pojkvän lämnade en varm och kärleksfull beskrivning av sin käresta i byretten, och åklagaren refererade den medan pojkvännen satt några meter bredvid i landsrettens sal 1 – vid sidan av Walls föräldrar.

Pojkvännens minnen om kvällen då Kim Wall försvann, om deras framtidsplaner som gick i kras, om en levande människa, om en ambitiös journalist.

Snart dom

Tre typer av påföljder står på spel när landsretten väntas meddela dom på fredag: ett tidsbestämt straff, livstids fängelse eller förvaring – det sistnämnda är ett tidsobestämt straff som Danmarks rättsliga råd bedömer att Madsen kan dömas till eftersom han betraktas som så pass farlig.

Ett tidsobestämt straff är det som åklagarsidan återigen kommer att arbeta för. Men försvaret argumenterar för ett mildare straff.

- Här står vi med en gärning som byretten beskrivit som cynisk och brutal. Åklagarmyndigheten anser att det här är ett fall som kan ge livstids fängelse, sade åklagaren Kristian Kirk Petersen.

En lekmannadomare lämnar

Tre juristdomare och två lekmannadomare avgör Madsens öde efter pläderingarna på fredag – normalt sett är det ytterligare en lekmannadomare, men den ene fullföljer inte förhandlingen eftersom han har fått ett arbete som enligt lag gör det omöjligt för honom att sitta kvar.

Något hinder för att fortsätta trots manfallet finns inte enligt dansk lag, och de två kvarvarande lekmannadomarna får därmed tyngre röster vid en omröstning: 1,5 röst vardera jämfört med varsin röst för de tre juristdomarna.

Omröstning avgör vid tillfälle att rätten är oenig – vid oavgjort, till exempel om de två lekmannadomarna har en annan hållning än juristdomarna (3-3), döms det till morddömde Peter Madsens fördel - han som dömdes till lagens strängaste straff i byretten.