Shrien Dewani anklagas för att ha beordrat mordet på sin dåvarande fru, svenskan Anni Dewani.
Shrien Dewani anklagas för att ha beordrat mordet på sin dåvarande fru, svenskan Anni Dewani.

Lejde mördare - utlämnas till Sydafrika

ANNONS
|

28-åriga Anni Dewani hade varit gift i sexton dagar när hennes och maken Shriens taxi kapades av okända män i Sydafrika. Anni bad för sitt liv men sköts till döds i bilens baksäte.

Taxiföraren och de två männen har erkänt mordet och dömts till långa fängelsestraff, men sydafrikansk polis vill också åtala maken Shrien Dewani, brittisk affärsman och mångmiljonär, som misstänks ha beställt mordet på sin nyblivna hustru.

Fyra dagar efter mordet reste han tillbaka till Storbritannien, men begärdes senare utlämnad till Sydafrika. Familjen har drivit en lång kamp för att Shrien ska få stanna med hänvisning till hans psykiska problem: Han har fram till nu tvångsvårdats på en högsäkerhetsklinik för depression och posttraumatisk stress.

ANNONS

"Shrien är beredd att återvända till Sydafrika för att rentvå sitt namn, men först när han är frisk och när hans säkerhet kan garanteras", meddelade familjen i ett uttalande i fjol, i samband med att en domstol beslutat att utvisningen skulle skjutas upp.

Dewanis advokater hävdar att han fortfarande är i ett labilt mentalt läge, men domaren i Westminster Magistrates Court i London har nu bedömt honom vara tillräckligt frisk för att kunna utvisas och åtalas.

En av de dömda sydafrikaner som erkänt mordet pekade redan kort efteråt ut Shrien Dewani som beställaren. Mannen, taxichauffören Zolo Tongo, hävdar att Dewani redan samma dag som paret anlände till Sydafrika erbjudit honom 15 000 kronor för att leja någon att döda hustrun. Anklagelserna stärks av övervakningsfilmer som visar Dewani hålla en vit platstpåse – till synes samma påse som senare syns i handen på Zolo Tongo. Enligt åklagarna innehåller den betalningen för mordet.

Det nya domstolsbeslutet välkomnades av den mördade Anni Dewanis familj som fanns på plats under domstolsförhandlingen på onsdagen. Enligt systern Ami Denborg vill familjen få ett slut på mardrömmen och hon säger att rättsprocessen varit förödande för föräldrarna.

- De hanterar situationen och dagarna går, men allt de tänker på är Anni, sade hon till brittiska medier.

ANNONS
ANNONS