Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Legala droger ska minska våldet i Rio

För att bekämpa våldet i Rio de Janeiro tar den nye guvernören till ännu ett kontroversiellt grepp. Han föreslår en legalisering av marijuana.
- Vi måste börja tala klarspråk. Visst hade det varit super om ingen använt droger. Om alla respekterat förbudet. Men så är det inte. Inte alls. Vi måste börja anpassa oss, säger Sérgio Cabral (bilden) till GP.

Den nye guvernören sitter i middagssalen till det vackra stadspalatset i Parque Guinle i den frodiga stadsdelen Laranjeiras. Kristallkronorna dinglar i taket. Silverbesticken klirrar vid borden. Guvernören håller sitt första frukostmöte med Brasiliens utrikeskorrespondenter.
- Varje år dör miljoner unga i världen till följd av droghanteringen, framför allt i utvecklingsländerna. De krigar om territorium. Med olika rivaler. Med polisen. Mot militären. Väldigt många dör i onödan. Jag tycker det är dags att man börjar lätta på lagstiftningen, säger han och går omkring i middagssalen.

Sérgio Cabral är trött på den gammalmodiga synen som ofta omgärdar drogfrågor.
- Har USA rätt i sin konservativa syn på droger? Enligt mig är de helt fel ute, säger guvernören.

Varje dag dör det upp emot 14 personer i Rio de Janeiro till följd av den 25-åriga konflikten mellan stadens tre dominerande knarkkarteller. Det är betydligt fler än vad som omkommer på Gazaremsan eller i Västbanken i Mellanöstern.
Kriget förs även mot polisen och mot den nya milisen som erbjuder beskydd mot betalning åt civilbefolkningen. Guvernören anser att om kongressen skulle göra vissa droger lagliga hade de rika knarkkartellernas makt minskat avsevärt.

Internationell fråga
- Jag vill uppmana psykologer, sociologer, läkare och andra att gemensamt göra en utredning av vad vi kan göra. Jag vill gärna föra upp frågan på internationell nivå. För några år sedan debatterade ingen klimatfrågan. Nu är alla involverade. Jag vill att nästa stora debatt blir den om legalisering av lättare droger.

Sérgio Cabral jämför med alkohol.
- Sprit har också varit förbjudit. Det är också en drog som dödar.

GP frågar honom hur han vill göra, till exempel, marijuana tillgängligt på lagligt sätt åt befolkningen.
- Alltså, jag vill inte förvandla Rio de Janeiro till ett drogernas Disneyland. Droger är skadliga och dödar. Jag bara menar att förbjuda dem gör ännu större skada. Var man ska kunna köpa dem i framtiden vet jag inte i dag. Det får experter komma fram till.

I nästa månad reser guvernören till de colombianska städerna Medellin och Bogotá som lyckats minska det dödliga våldet kring fattigdomen och droghanteringen med två tredjedelar de senaste åren. Guvernören ska främst titta på ett projekt i Medellin där stadens borgmästare valde att öppna favelorna och göra de till vanliga stadsdelar.

Maffian lever på mörker
- Ju öppnare man är desto lättare är det att minska maffiornas makt. De lever på förbud och mörker, säger Sérgio Cabral.
Guvernörens kontroversiella uttalande har redan kommenterats av den brasilianska kongressens mest omtyckta ledamot, miljöpartisten Fernando Gabeira. Han har i snart tjugo år förespråkat en liberalare syn på droger i världens största katolska land. Gabeira anser att för att kunna lyckas med en legalisering i Rio de Janeiro måste polisen först reformeras. Annars finns det stor risk att droghanteringen i stället hamnar i händerna på korrumperade polisbefäl.

- Vad vi behöver är en mer etisk och kompetent poliskår, skriver han i en insändare till Folha de São Paulo, Brasiliens största dagstidning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.