Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Innan Donald Trump blev USA:s president brukade han låta sig fotograferas med vinnarna i en hundtävling som hölls i hans skyskrapa Trump Tower i New York. Men enligt hans tidigare fru är Trump ingen hundälskare. Bilden är från 2013.

Ledig post i Vita huset: Förste husdjur hos Trump

USA:s president Donald Trump går ofta sin egen väg. Republikanen utmärker sig bland annat för sin ovilja att ha ett husdjur i Vita huset – en tradition som annars går tillbaka till George Washington som hade både hundar och hästar.

Ett sätt för en av världens mäktigaste ledare att framstå som mer mänsklig? Ett troget sällskap under långa nätter i Ovala rummet? Eller får det kanske Vita huset att verka som en mysigare plats, där det bor en familj som – nåja – nästan alla andra? Att de skaffar sig ett eller flera husdjur är hursomhelst en amerikansk tradition som började hemma hos landets förste president George Washington och som nästan varenda efterträdare anammat.

Men mannen som har gjort presidentjobbet till sin egen grej, genom att bland annat utmärka sig som USA:s äldste överbefälhavare och den ende som saknar militär erfarenhet, bryter ny mark även här. Donald Trump är den förste presidenten på nästan 150 år som inte har något husdjur.

Ogillar hundar

När han levde med Ivana Trump fanns pudeln Chappy med i bilden, men i sina memoarer avslöjar ex-frun att "Donald inte var något fan av hundar" – ett djur som annars tycks vara presidenternas favorit. Men det finns också andra exempel på djur som har kvalificerat sig som de högst uppsatta fyrfotingarna i USA, även om alla inte har fått bo i just Vita huset och dess omgivningar.

Presidenternas husdjur har inte alltid varit lika väldokumenterade som i vår tid, där många av dem har fått ta del av en hel del av den strålglans som omger dess ägare. Men det rapporteras att James Buchanan ska ha fått en flock elefanter i present och att Martin Van Buren tog emot ett par tigerungar.

Jagade ambassadör

Theodore Roosevelt hade bland annat en gris vid namn Maude och en orm som hette Emily Spinach men det var kanske favoriten Pete som gjorde störst avtryck hos allmänheten. När bullterriern jagade den franske ambassadören och bet sönder hans byxor skapade det inte bara stora rubriker – hunden fick också lov att gå i exil från Vita huset.

Det anses också vara fastslaget att John Quincy Adams fick en alligator som ett tag förvarades i ett badkar i Vita huset, enligt Presidential Pet Museum som för statistik över presidentfamiljernas sällskapsdjur men också samlar minnesvärda föremål, som ett porträtt av Ronald Reagans bouvier des flandres Lucky som gjorts av hundens hår.

Sparade päls

Museets grundare Claire McLean var Luckys frisör och sparade lite av den avklippta pälsen som användes för ett porträtt. McLean insåg snart att en "historisk artefakt värd att spara" hade sett dagens ljus och hon började samla andra föremål för att kunna öppna museet 1999.

Och även om Donald Trump är tveksamt inställd till ett husdjur – han ska ha sagt att han inte har tid – finns det en annan högt uppsatt politiker i hans närhet vars hjärta tycks svämma över av kärlek till sin långörade kamrat. Marlon Bundo, förste kanin i vicepresident Mike Pences familj, har inte bara ett eget Instagramkonto , utan är också stjärnan i en bok om livet som "BOTUS" (Bunny of the United States) som kommer ut lagom till påsk nästa år.

- Marlon är ganska berömd eftersom han var den första kanin att få åka med Air Force Two, sade USA:s andre dam Karen Pence när kaninen fick följa med på en ceremoni för att hedra militärer i maj.