Jussi Halla-aho talar i samband med EU-parlamentsvalet 2014.
Jussi Halla-aho talar i samband med EU-parlamentsvalet 2014.

Ledarstrid väntar i Sannfinländarna

ANNONS
|

- Jag ser inga avgörande skillnader mellan Sverigedemokraternas invandringspolitiska mål, mina egna och Sannfinländarnas, säger Jussi Halla-aho till Hufvudstadsbladet.

Han konstaterar att SD har "ett visst imageproblem", men säger att det beror på "Sveriges osunda diskussionsklimat".

- Sverige har haft en väldigt enögd syn på invandringsfrågor under de senaste decennierna. Min uppfattning är att de flesta partierna i Finland, också andra än Sannfinländarna, med en svensk skala mätt ter sig som extremhögerpartier, för att inte säga fascistiska.

ANNONS

Soini avvaktar

Den nuvarande partiledaren Timo Soini, tillika utrikesminister och vice statsminister i Finland, tänker först till våren berätta om han ställer upp för omval vid Sannfinländarnas partistämma i juni, skriver han i sin blogg. Två andra tänkbara kandidater, försvarsminister Jussi Niinistö och riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho, har sagt att de tänker avvakta Soinis beslut, enligt FNB.

- Jag tänker inte utmana Soini utan ger honom mitt stöd om han vill fortsätta på ordförandeposten. Om Soini inte ställer upp är situationen en annan, säger Niinistö till nyhetsbyrån.

Sannfinländarna har tappat kraftigt i den finländska opinionen sedan valet 2015. Den senaste mätningen ger partiet ett stöd på 9,4 procent, jämfört med 19 procent i valet, skriver Yle.

Vill lämna EU

Enligt Halla-aho är väljarna bland annat besvikna på partiets politik i EU- och invandringsfrågor, som enligt EU-parlamentarikern är alltför mjäkig.

- Så gott som dagligen blir jag kontaktad av besvikna människor som anser att Sannfinländarna har gett avkall på sina principer, det vill säga att partiet inte längre i tillräckligt hög utsträckning lyfter fram invandringsfrågor och ifrågasätter Finlands EU-medlemskap, säger han till Hufvudstadsbladet.

ANNONS

Jussi Halla-aho dömdes 2012 till böter för hets mot folkgrupp. Högsta domstolen i Finland ansåg att politikern i blogginlägg skymfat och kränkt islam.

Fakta: Regeringen Sipilä

Sedan maj 2015 har Finland en borgerlig regering med statsminister Juha Sipilä (Centern) i spetsen. Utöver Sipilä ingår 13 ministrar i regeringen:

Timo Soini (Sannfinländarna), utrikesminister och ställföreträdande statsminister

Kai Mykkänen (Samlingspartiet), utrikeshandels- och utvecklingsminister

Jari Lindström (Sannfinländarna), justitie- och arbetsminister

Paula Risikko (Samlingspartiet), inrikesminister

Jussi Niinistö (Sannfinländarna), försvarsminister

Petteri Orpo (Samlingspartiet), finansminister

Anu Vehviläinen (Centern), kommun- och reformminister

Sanni Grahn-Laasonen (Samlingspartiet), undervisnings- och kulturminister

Kimmo Tiilikainen (Centern), jordbruks- och miljöminister

Anne Berner (Centern), kommunikationsminister

Mika Lintilä (Centern), näringsminister

Pirkko Mattila (Sannfinländarna), social- och hälsovårdsminister

Juha Rehula (Centern), familje- och omsorgsminister

Källa: Den finländska regeringens webbplats

ANNONS