Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den kände norske krigshjälten Joachim Holmboe Rønneberg har avlidit. Arkivbild.

Ledaren för hjältarna från Telemark är död

Den kände norske krigshjälten Joachim Holmboe Rønneberg har avlidit, 99 år gammal. Han var ledare för en grupp motståndsmän som bidrog till att stoppa Nazityskland från att utveckla en atombomb.

- Rønneberg är kanske den siste av de verkligt stora motståndsmännen som nu har gått bort, säger statsminister Erna Solberg till den norska nyhetsbyrån NTB.

I februari 1943 fick Norge sina hjältar från Telemark. Nio unga norrmän sprängde tungvattenfabriken vid Vemork nära Rjukan i det av tyskarna ockuperade Norge. Det fördröjde försöken att framställa en atombomb med hjälp av vattnet.

Joachim Holmboe Rønneberg var ledare för operationen, kallad "Gunnerside". Han och några utvalda, barnfödda i fylket Telemark i södra Norge eller så bekanta med området att de kunde det mycket väl, tränades av britterna för uppgiften. Ingen skulle låta sig fångas om något gick fel, alla hade giftampuller redo.

Ur de allierades synpunkt gick det inte fel, även om tyskarna senare kunde återuppta produktionen.

Rønneberg blev en av Norges mest dekorerade krigshjältar. Efter kriget bodde han i Ålesund och jobbade som journalist och regional redaktionschef vid etermediebolaget NRK.

"Lyser frid över Joachim Rønnebergs minne", skriver Jonas Gahr Støre, Arbetarpartiets ledare, bland annat på Twitter.