USA:s Donald Trump och Israels Benjamin Netanyahu på en valaffisch för den senare. På måndag möts de båda ledarna i Vita huset för att offentliggöra 'århundradets avtal'. Arkivbild.
USA:s Donald Trump och Israels Benjamin Netanyahu på en valaffisch för den senare. På måndag möts de båda ledarna i Vita huset för att offentliggöra "århundradets avtal". Arkivbild. Bild: Oded Balilty/AP/TT

Ledare i blåsväder ska presentera fredsplan

En amerikansk president som står inför riksrätt och en korruptionsåtalad israelisk premiärminister. En konkurrent om makten i knesset som tvingas gå balansgång. Och en palestinsk motpart som inte är inbjuden. Det är förutsättningarna när Donald Trump ska presentera sin plan för fred mellan Israel och Palestina.

ANNONS

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu står i begrepp att resa till USA.

– Inom kort åker jag till Washington för att möta min vän, USA:s president Donald Trump, som kommer att presentera sitt "århundradets avtal". Jag känner mig hoppfull att vi ska kunna skapa historia, säger premiärministern enligt nyhetsbyrån AFP.

Möts i Vita huset

De bägge ledarna ska under måndagen och tisdagen mötas i Vita huset för att diskutera Trumps sedan länge utlovade plan för fred mellan Israel och palestinierna.

Även Netanyahus huvudkonkurrent om makten i knesset, Benny Gantz, är inbjuden. Gantz har hyllat Trumps initiativ men kommer bara att närvara under måndagen. Anledningen är att knesset på tisdagen ska ta ställning till den korruptionsanklagade Netanyahus begäran om åtalsimmunitet, och då måste Gantz vara på plats för att visa inrikespolitisk handlingskraft.

ANNONS

– Det finns teorier om att detta är ett sätt för Trump att tvinga in Gantz i en samlingsregering, vilket skulle vara ett sätt att rädda Netanyahu, och många säger att Gantz sitter i en fälla, säger Anders Persson, Mellanösternkännare vid Linnéuniversitetet.

Israeliskt nyval

Varken Netanyahu eller Gantz lyckades bilda regering efter valet i september 2019. Nu stundar nyval den 2 mars och Gantz måste gå balansgång.

– Gantz kan inte säga nej till en inbjudan från Trump, det kan ingen israelisk ledare göra, så han var tvungen att försöka hitta en gyllene medelväg. Han träffar Trump på måndagen och åker sedan hem och är med i immunitetsdiskussionerna, säger Anders Persson.

Det är dock inte bara Netanyahu som är i juridiskt blåsväder. Mötet sker samtidigt som riksrättsprocessen mot Trump rullar vidare i den amerikanska senaten.

– Tajmingen är häpnadsväckande, och det finns självklart ingen politisk bedömare som tror att det är en tillfällighet. Från Netanyahus håll kan man säga att detta är ett oerhört skickligt sätt att flytta fokus, från personlig skuld till ett fredsavtal som enligt alla källor är extremt fördelaktigt för Israel, säger Anders Persson.

Inte inbjudna

Trump har positionerat sig som en nära allierad till Israel i allmänhet och den konservative Netanyahu i synnerhet. Fredsprocessens andra part, palestinierna, har emellertid inte bjudits in att delta i diskussionerna och har tagit avstånd från Trumps plan redan innan den presenterats.

ANNONS

– Trump menar att fredsplanen ändå trots allt är positiv för palestinierna. En annan tolkning är att han helt kör över dem. Det är en typ av muskeldiplomati som är utmärkande för Trumps utrikespolitik. Det här handlar inte om internationell rätt, det här handlar om djungelns lag där de starka vinner och de svaga får anpassa sig, säger Anders Persson.

Okänt innehåll

När fredsplanens första del presenterades i fjol fick ekonomiska lösningar stort utrymme, medan känsliga politiska tvistefrågor lämnades därhän. Resten av innehållet ska enligt Trump presenteras inför mötet med Netanyahu och Gantz.

– Ingen vet exakt hur planen kommer att se ut, men allt talar för att den kommer att vara extremt fördelaktig för israelerna och extremt ofördelaktig för palestinierna, säger Anders Persson.

Ivar Andersen/TT

Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Linnéuniversitetet.
Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Linnéuniversitetet. Bild: Johan Nilsson/TT

Under Donald Trumps presidentskap har USA lagt om kursen i sin Israel-Palestina-politik. Landet har fattat flera kontroversiella beslut som brutit mot såväl internationell konsensus som tidigare amerikansk praxis.

Redan innan sitt tillträde lovade Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, ett löfte han sedermera förverkligade trots protester från världssamfundet.

I mars 2019 erkände USA Israels suveränitet över Golanhöjderna, syriskt territorium som ockuperades av Israel i anslutning till sexdagarskriget 1967.

I november 2019 meddelade utrikesminister Mike Pompeo plötsligt att USA inte längre ser de israeliska bosättningarna på Västbanken som ett brott mot internationell lag.

ANNONS