Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hebe de Bonafini håller tal i Buenos Aires. Hon står nu åtalad för en stor korruptionsskandal. Arkivbild.

Ledare för "galna mödrarna" åtalas

Hebe de Bonafini, 88-årig ledare för Argentinas legendariska sammanslutning Madres de Plaza de Mayo, åtalas för att ha förskingrat medel som skulle ha gått till att bygga bostäder för fattiga.

 

"Tack, Macri, för att ge mig äran att bli åtalad", sade Hebe de Bonafini på gruppens Facebooksida, syftande på landets president Mauricio Macri som hon anser ligga bakom åtalet.

Enligt åtalet ska minst 200 miljoner peso (115 miljoner kronor enligt nuvarande kurs) ur statskassan ha hamnat i Bonafinis egen ficka. Själv nekar hon till alla anklagelser.

Madres de Plaza de Mayo, eller "De galna mödrarna", har demonstrerat på torget utanför Rosa huset, presidentpalatset, sedan 1981. De kräver svar på vad som hänt de 30 000 människor, många av dem barn till kvinnorna, som försvann under diktaturen 1976 till 1983.

Gruppen har dock splittrats i två grenar och är numera omgärdad av kontroverser. På senare år har Hebe de Bonafini kritiserats för en auktoritär stil och anklagas för att ha svikit sina ideal. Den gigantiska korruptionsskandalen har skakat organisationen och har fått en del anhängare att lämna den.