Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En amerikansk gränspolis vid muren mellan USA och Mexiko. Arkivbild.

Ledare för amerikanskt garde gripen

FBI har gripit en medlem i ett beväpnat medborgargarde i New Mexiko. Gardet har i flera månader på eget bevåg patrullerat USA:s gräns mot Mexiko för att fånga migranter.

Larry Mitchell Hopkins, 69, greps av USA:s federala polis FBI misstänkt för bland annat olagligt innehav av vapen. Hopkins är ledare för en grupp beväpnade frivilliga som sedan februari bevakar gränsen mot Mexiko och egenmäktigt frihetsberövar migranter som försöker ta sig in i landet.

Gruppen, som har stor följarskara på sociala medier, drog till sig uppmärksamhet i veckan när en film spreds där gruppen höll runt 300 migranter i sitt läger i Sunland Park, New Mexico.

Gruppen – som kallar sig United Constitutional Patriots (UCP), förenade konstitutionella patrioter – säger själva att de bara vaktar migranterna tills gränspolisen kommer. Den amerikanska människorättsorganisationen American Civil Liberties Union anklagar dem dock för att vara en fascistisk militant grupp som kidnappar och illegalt håller asylsökande fångna.

"En farlig brottsling"

New Mexicos guvernör Michelle Lujan Grisham säger i ett uttalande att privata medborgare inte har rätt att gripa eller hålla fast någon och att polis och åklagare ska undersöka UCP:s agerande i delstaten.

Hector Balderas, justitieminister för staten, säger att Hopkins är en farlig brottsling som inte borde bära vapen i närheten av barnfamiljer.

"Dagens gripande av FBI visar tydligt att lagen och hur den efterföljs är ärenden som ska skötas av utbildad personal inom polis och rättsväsendet, inte beväpnade medborgargarden", säger Balderas i ett uttalande.

Horton har tidigare varit gripen i Oregon, misstänkt för att låtsas vara polis och för att som tidigare dömd ha burit vapen utan tillstånd., uppger människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center.

"Patrioter"

Gripandet har fått myndigheter på båda sidor gränsen att reagera. Den mexikanska regeringen säger i ett uttalande att de är djupt oroade över att beväpnade grupper skrämmer och trakasserar migranter.

Den amerikanska gränspolisen säger i ett uttalande att den inte stöder medborgare som tar lagen i egna händer, men att den uppmuntrar allmänheten att hålla ögon och öron öppna och anmäla eventuell illegal verksamhet till dem.

UCP beskriver sig själva som patrioter som bara vill hjälpa till.

- Folk missuppfattar vad vi gör, säger en anonym medlem, som hävdar att gruppen består av före detta militärer som bara bär vapen för att kunna försvara sig och att de aldrig har riktat dem mot migranter.

- Allt vi gör är att hjälpa gränspolisen, de har så ont om resurser med alla dess personer som kommer in över gränsen.