Laxlus tvingar fiskare till masslakt

ANNONS
|

Laxlusen må se allt annat än aptitretande ut, men är i små mängder ofarlig för laxen. Innan laxen säljs är det lätt att skrapa bort lusangreppen från fiskens fjäll - och köparen märker ingenting.

Enligt den norska tidningen VG har antalet anläggningar som blivit tvungna att utföra masslakt, stigit på bara några dagar från fem till tio. Anläggningarna ligger i Nordmøre och Trøndelag. Laxlusen blir nämligen resistent mot de medel som tagits fram mot den, vilket har gjort situationen allvarlig, skriver VG.

ANNONS

De norska laxodlarna måste rapportera till myndigheterna om fiskebeståndet blivit drabbad av laxlus. Det är dock vanligt att det tar lång tid innan lusproblemen inrapporteras, eftersom odlarna vill få ut maximalt betalt för fisken.

– De får en frist att lösa problemen. Om de inte klarar det innan fristen har gått ut, måste de slakta laxen, säger Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektör vid Mattilsynet i Midt-Norge till VG.

Det är inte helt ovanligt att en del laxar drabbas av så mycket löss att de fått sårskador och då inte går att sälja. Mycket laxlöss kan också bidra till att fisken dör. Miljoner laxar, som egentligen inte ska slaktas förrän runt jul, avlivades i förtid förra våren på grund av lusen.

En stor del av laxen går dock fint att sälja efter att lusangreppet skrapas bort.

– På de allra flesta handlar det om väldigt få löss. Det görs självklart för att laxen ska framstå som estetisk acceptabel för kunden, säger Bjørn Røthe Knudtsen till VG.

ANNONS
ANNONS