Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump (t h) tar emot Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Ovala rummet i Vita huset den 10 maj i år.

Lavrov: Vi diskuterade inte Comey

När nyheten briserade att USA:s president Donald Trump ska ha kallat den tidigare FBI-chefen "en riktig knäppskalle" blev det nervöst på presidentplanet på väg mot Saudiarabien. Men uppgiften har inte förnekats. Utom av en person – den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

- Vi tog inte upp ämnet, säger Lavrov enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Det var den 10 maj, dagen efter att FBI-chefen James Comey sparkats av Trump, som det numera mycket omtalade mötet hölls i Vita huset med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak, Trump ska då ha pratat om FBI-chefen.

"Han var en riktig knäppskalle", sade Trump enligt New York Times som kommit över mötesanteckningar. Trump lade sedan till att han sparkade Comey för att minska trycket på sig själv.

Ryssar försvarar Trump

Nyheterna var en av många som slagit ner i Washington under den gångna veckan. Men den här gången dementerades uppgifterna inte av Vita husets pressekreterare Sean Spicer. Han svarade i stället med ett uttalande att James Comey försvårade presidentens möjligheter att föra diplomatiska samtal med Ryssland om ämnen som Syrien, Ukraina och IS.

Den enda som hittills har förnekat Trumps knäppskalleuttalande är Segej Lavrov.

Innan Trumps påstådda uttalande om Comey blev känt ryckte dock självaste Vladimir Putin ut till Trumpadministrationens försvar och den ryske presidenten förklarade att han var beredd att lämna ut en utskrift av samtalet mellan Lavrov och Trump.

När New York Times knäppskallenyhet briserade i fredags befann sig presidenten ombord på Air Force One på väg mot Saudiarabien. Enligt uppgifter till Reuters ska det ha blivit rörigt och förvirrat när hans stab på planet försökte samordna ett svar med personal i Washington och den personal som precis landat i huvudstaden Riyad.

Vita husets stabschef Reince Priebus, som också är med på resan, försökte sedan tona ned rapporterna om förvirring – och sade till journalister på planet att presidenten tillbringat flygningen med att läsa tidningar, ha möten, informeras om resan och sova en liten stund.

Comey vittnar offentligt

I fredags kom också besked om att James Comey har gått med på att den 28 maj vittna inför senatens underrättelseutskott vid en offentlig utfrågning. Då ska han frågas ut om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

"Jag hoppas att den tidigare FBI-chefen Comeys vittnesbörd kommer att hjälpa till att svara på några av de frågor som har uppkommit sedan Comey så plötsligt avskedades av presidenten", säger Mark Warner, den högst uppsatte demokraten i underrättelseutskott, och fortsätter:

"Comey tjänade sitt land i många år med stor ära och han förtjänar en möjlighet att berätta sin historia. Dessutom förtjänar det amerikanska folket möjligheten att höra den."

En särskild åklagare har utsetts för att utreda Rysslands inblandning i fjolårets presidentval och huruvida Moskva agerad med Trumps kampanjansvarigas goda minne.