Lastbilsförare blockerar gränsövergångar i Nordamerika

De stora protesterna mot pandemirestriktioner i Nordamerika fortsätter och har nu även börjat sprida sig till andra länder. Den lastbilskonvoj som i snart två veckor uppehållit sig i, och blockerat delar av, Ottawa har nu också börjat sätta käppar i hjulet för handeln mellan Kanada och USA.

ANNONS

Sedan slutet på januari har det pågått stora protester i Kanada mot landets coronarestriktioner. Tidigare i veckan utlyste borgmästaren i landets huvudstad Ottawa nödläge mot bakgrunden att de massiva protesterna var ett seriöst hot mot invånarnas säkerhet.

Många av demonstranterna är lastbilsförare som har valt att använda sina fordon i protesterna. En fråga många har ställt sig kritiska till är vaccinkraven för att få passera gränsen mellan USA och Kanada. Gruppen kallar sig för ”frihetskonvojen” och ställde upp sina lastbilar på Ottawas gator. Totalt har 23 personer gripits i samband med protesterna.

Protesterna i Ottawa har sedan spridit sig till andra städer i Kanada och även utomlands. Bland annat har det genomförts protester med lastbilar i Nya Zeeland som inspirerats av de kanadensiska protesterna.

ANNONS

Blockerar gränsövergångar

Nu har också trafiken vid flera gränsövergångar mellan Kanada och USA blockerats av lastbilar. Bland annat har en stor lastbilskonvoj helt blockerat den mest trafikerade gränsövergången, Ambassador Bridge, som går mellan amerikanska Detroit och kanadensiska Windsor, skriver The Guardian.

En vanlig dag passerar runt 8 000 lastbilar över bron och runt 27 procent av handeln mellan USA och Kanada går över Ambassador Bridge.

Runt 400 lastbilar finns fortfarande kvar och blockerar gatorna i Ottawa, skriver The Guardian, och demonstranterna kväver att få till ett möte med landets ledande politiker för att hitta en ”fredlig lösning” på problemet.

Kanadas president Justin Trudeau har dock upprepade gånger slagit fast att protesterna måste få ett slut.

– Individer försöker blockera vår ekonomi, vår demokrati och det dagliga livet för andra medborgare. Det måste få ett slut, sade Trudeau under måndagen.

Tonen bland politikerna skiftar

Han har också fått medhåll från landets federala säkerhetsminister, Marco Mendicino, som menar att invånarna i Ottawa känner sig som gisslan i sina egna hem och störs av lastbilarnas tutor dygnet runt.

– Även om vi alla står bakom yttrandefriheten så har denna konvoj, flertalet gånger, passerat gränsen för vad som kan anses som acceptabelt uppförande gentemot andra kanadensare, säger Mendicino, enligt The Guardian.

ANNONS

Flera politiker i landet har efter närmre två veckor av protester börjat vekna inför demonstranternas krav. TT skriver att den kanadensiska provinsen Saskatchewan meddelat att man var redo att häva alla pandemirestriktioner. Även från provinserna Alberta och Québec har liknande signaler kommit.

Premiärminister Justin Trudeau har även han skiftat i ton något, men har inte gett några signaler på att helt ge efter för demonstranternas krav. Han uttrycker dock att tiden för att lätta på restriktioner och kunna slappna av mer närmar sig.

– Vi är alla trötta på restriktioner, på krav, på att behöva göra uppoffringar, säger Trudeau, enligt TT men tillägger också att vaccinkrav är "ett sätt att undvika ytterligare restriktioner".

LÄS MER:Nödläge utlyst i Ottawa

LÄS MER:Protester i Ottawa inne på andra veckan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS