Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Las Vegas-mördaren kan ha planerat bilbomb

Massmördaren Stephen Paddock dödade 58 personer under en countryfestival i Las Vegas. Nu undersöker utredare om Paddock hade planerat fler attacker, bland annat med en bilbomb, skriver AP.

Texten börjar under tv-inslaget

58 människor sköts till döds och 489 skadades då Stephen Paddock öppnade eld mot festivaldeltagare från ett hotellfönster. Händelsen är den mest dödliga skjutningen i USA i modern tid.

LÄS ÄVEN: Polisens kroppskameror visar paniken och modet​

Under en presskonferens bekräftar polisen de uppgifter som många medier gått ut med: att Stephen Paddock helgen innan attacken hade hyrt ett rum som hade utsikt över en annan musikfestival. Både i Las Vegas och Chicago ska Paddock tidigare ha bokat rum på hotell som hade utsikt över pågående festivaler. Det är dock inte bekräftat om han ska avbrutit några planerade attacker på dessa platser. 

Enligt polisen samarbetar det aktuella hotellet till fullo med lokala myndigheter. Polisen ville dock inte spekulera i vad syftet för det hyrda rummet skulle vara för Paddock eller om det skulle röra sig om någon slags repetition inför dådet i Las Vegas i början av veckan.

Helgen innan ska Paddock även ha hyrt ett rum via privatuthyrnings-sajten Airbnb i ett hus med 21 vångar i centrala Las Vegas. Medan han bodde i rummet ska en musikfestival med flera stora artister pågått nedanför i anslutning till huset. Polisen är mycket intresserade av Paddocks vistelse i rummet, och anser att det är märkligt att han hyrde ett rum via uthyrningssajten då han, med sina pengar, utan problem hade kunnat få ett rum på ett kasinohotell i staden, skriver AP. 

Kan ha planerat bilbomb

Under torsdagskvällen uppgav även en utredare att polisen nu ska undersöka om Stephen Paddock planerade fler attacker, bland annat genom att använda en bilbomb, skriver AP. Men bevisen ska enligt den anonyme utredaren inte vara helt klara än, rapporterar nyhetsbyrån. 

Utanför hotellet hade Stephen Paddock parkerat sin bil, som när den hittades av polis ska ha varit lastad lastad med 1 600 patroner, cirka 20 kilo sprängmedel, gödsel och ammoniumnitrat, skriver AP. 

LÄS ÄVEN: Massmördarens pappa – en av USA:s mest jagade män​

Köpte 33 skjutvapen på ett år

Tidigare har CBS avslöjat att mördaren, den 64-årige Stephen Paddock, som också sköt sig själv efter dådet, ska ha samlat på sig en mängd vapen under det senaste året. Totalt ska Paddock ha inhandlat 33 stycken skjutvapen mellan oktober 2016 och september 2017. De flesta av vapnen ska ha varit gevär, enligt information från ATF, den amerikanska Byrån för alkohol, tobak och eldvapen.

– Vi skulle inte ha blivit uppmärksammade på köpen av gevären, vi skulle bara bli uppmärksammade om det var två eller fler handeldvapen som såldes vid ett enskilt köp, säger Jill Snyder, talesperson för ATF, till CBS. 

LÄS ÄVEN: Världen hedrar offren i massakern​

Nedan onsdagens presskonferens från Las Vegas-polisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.