En numera allt ovanligare bild av stjärnhimlen. I alla fall för ögat utan några hjälpmedel. Stjärnorna förvinner från himlen eftersom skenet från jorden blir allt ljusare.
En numera allt ovanligare bild av stjärnhimlen. I alla fall för ögat utan några hjälpmedel. Stjärnorna förvinner från himlen eftersom skenet från jorden blir allt ljusare. Bild: Altaf Qadri

Larmet: Stjärnorna försvinner från himlen

Vi får se allt mindre av rymden på vår natthimmel, visar en ny studie. Ljusföroreningarna i världen blir bara värre och värre och därför ser du färre stjärnor i dag än vad du gjorde för tio år sedan.
– Det behöver inte vara såhär, säger Christopher Kyba, forskare vid forskningscentret för geovetenskap i tyska Potsdam.

ANNONS
|

Stjärnorna försvinner – i alla fall för den som gillar att kolla upp på himlen under natten för att njuta av rymdens under. Det slår forskare i Tyskland fast i en ny rapport i vetenskapsmagasinet Science. Orsaken till att stjärnorna på natthimlen blir färre är ett bekant fenomen – ljusföroreningar, rapporterar BBC.

Konceptet kallas för ”himlasken” och orsakas av artificiellt ljus från mänskligheten runt om i världen. Ljusstyrkan över himlen har ökat markant sedan 2011 vilket gör att stjärnorna på natthimlen blir svårare och svårare att skönja. Enligt den nya forskningen kunde ditt tio år yngre jag alltså se fler detaljer från universum än vad du kan nu.

ANNONS

– Vår vy över stjärnorna försvinner, konstaterar Christopher Kyba till BBC.

Forskningen har kunnat genomföras genom 12 års dokumentation av stjärnhimlen från hobbyastronomer och medborgare som skickat in sina spaningar till forskarna. Genom dokumentationen har studien kunnat komma fram till att stjärnorna på himlen var tio procent mindre synliga för varje år som gick under forskningens gång.

Hoppades på nya lampor

Som ett exempel, enligt forskarna, så skulle ett barn som levde i ett område där 250 stjärnor kunde ses på himlen kunna se färre än 100 stjärnor 18 år senare.

Christopher Kyba berättar för BBC att han med tidens gång hade hoppats på att ljusföroreningarna i världen skulle ha blivit mindre allt eftersom städer bytte sin belysning till mer energieffektiva ljuskällor. Han trodde också att de lamporna skulle rikta sitt ljus mer nedåt mot marken och därmed inte skicka iväg ljus upp i himlen. Men än så länge har hans förhoppningar inte blivit sanna.

En sammanställning av hur hela jorden kan se ut kvällstid från Nasa. Det är vackert, men ljuspunkterna man ser är egentligen ljusföroreningar som gör natthimlen mindre klar.
En sammanställning av hur hela jorden kan se ut kvällstid från Nasa. Det är vackert, men ljuspunkterna man ser är egentligen ljusföroreningar som gör natthimlen mindre klar. Bild: NASA/JPL/GSFC

– Det finns så många typer av belysningar. Gatlampor, ljus från reklam, dekorativt ljus. Med allt detta kombinerat, och med en möjlig ökning av lampor överlag, har himlaskenet blivit värre, säger han till BBC.

”Som bensin i vatten”

Och det är inte bara han som beklagar sig. Två forskare som studerar just ljusföroreningar, Fabio Falchi och Salvador Bará, har påpekat till BBC att många människor tycker att det är vackert när man ser bilder från rymden på jorden och dess upplysta städer, som att det ser ut som juldekoration.

ANNONS

– De inser inte att dessa bilder visar föroreningar. Det är som att njuta av regnbågsfärgerna som bensin skapar i vatten utan att man inser att det är en kemisk förorening, konstaterar forskarna som bidragit med expertkommentarer till studien från Potsdam, till BBC.

Och ljusföroreningarna orsakar inte bara problem för den stjärnintresserade. Faktum är att det finns forskning som visar på att ljusföroreningarna påverkar livet på jorden. Människors sömnmönster rubbas och det finns forskning också på att nattlevande djur också påverkas. En nyligen publicerad studie visade att vissa typer av insekter minskat i antal på grund av ljuset, rapporterar BBC.

– Det måste inte vara såhär, säger Christopher Kyba till BBC.

– Det finns stora förbättringsmöjligheter. Om man använder ljus mer försiktigt, borde du kunna minska himlaskenet, fortsätter han.

LÄS MER:Uppblåsbar värmesköld kan landa människor på Mars

LÄS MER:Nasa-farkost har kraschat in i asteroid

LÄS MER:Satellitbilderna visar ett strömlöst Ukraina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS