Soldater med uniformer utan nationsbetecking dök upp på Krimhalvön i Ukraina i samband med den ryska ockupationen som inleddes 2014. Nu uppger ukrainska källor att ryska soldater i ukrainska uniformer kan genomföra provokationer mot Belarus.
Soldater med uniformer utan nationsbetecking dök upp på Krimhalvön i Ukraina i samband med den ryska ockupationen som inleddes 2014. Nu uppger ukrainska källor att ryska soldater i ukrainska uniformer kan genomföra provokationer mot Belarus. Bild: Vadim Ghirda

Larmet: Förklädda ryssar kan dra in Belarus i kriget

Ryska soldater i ukrainska uniformer som slår till vid Ukrainas norra gräns. Det kan vara Kremls plan för att dra in Belarus i kriget, enligt ISW.
Det varnas också för att Ryssland kan genomföra operationer under falsk flagg i Moldavien.
– Sådant här har gjorts tidigare från rysk sida. Att man klär ut sig och skickar in egna soldater i motståndarens uniformer, säger Markus Göransson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

ANNONS
|

Ukrainska underrättelseuppgifter gör gällande att man den senaste tiden noterat ryska konvojer med omärkt militär materiel och personal i vad som ser ut som ukrainska uniformer i närheten av Tjernihiv, vid den ukrainska gränsen mot Belarus.

Enligt amerikanska Institute for the study of war, ISW, pekar ukrainska källor också på att det troliga målet är att utföra provokationsoperationer för att dra in Belarus i kriget.

Detta uppges ske mot bakgrund av att Belarus president Aleksandr Lukasjenko, nära allierad med Vladimir Putin, i mitten av februari klargjorde att hans land bara skulle gå in i kriget om de blir attackerade av Ukraina.

ANNONS
GP besökte Tjernihiv i samband med att den ukrainska armén lyckats pressa tillbaka de ryska styrkorna från staden som belägrades under början av kriget. Hela bostadsområden hade jämnats med marken.
GP besökte Tjernihiv i samband med att den ukrainska armén lyckats pressa tillbaka de ryska styrkorna från staden som belägrades under början av kriget. Hela bostadsområden hade jämnats med marken. Bild: Nils Petter Nilsson

Expert: Har tidigare gjorts från rysk sida

Några dagar efter Lukasjenkos uttalande gick också det belarusiska försvarsdepartementet ut med att man sett tecken på ukrainsk truppuppbyggnad vid landets gränser.

– Sådant här har gjorts tidigare från rysk sida. Att man klär ut sig och skickar in egna soldater i motståndarens uniformer för att kunna agera i det fördolda, säger Markus Göransson, expert på rysk krigföring samt hybridkrigföring och universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan och fortsätter:

– Men om man skulle genomföra en sådan här operation, enligt den beskrivning som ISW går ut med, så är det ganska genomskinligt. Ukraina har inget intresse av att angripa Belarus. Det finns varken strategisk eller militär nytta för dem att göra det.

Markus Göransson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Markus Göransson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Bild: Pressbild

ISW:s bedömning är dock att en belarusisk eller rysk offensiv i norra Ukraina är osannolik, men att Ryssland försöker tvinga Belarus längre in i konflikten och anklaga Ukraina för att utöka kriget.

De drar också slutsatsen att ryska operationer under falsk flagg skulle kunna syfta till att få Ukraina att flytta trupp till sin norra gräns och på så sätt försvaga de ukrainska försvarslinjerna i öst och eventuella förberedelser inför en ukrainsk offensiv.

Inte troligt att Belarus attackerar

Ett resonemang som Markus Göransson i mångt och mycket håller med om.

– Jag har väldigt svårt att se att Belarus skulle gå in i Ukraina i någon större skala. Jag tror att riskerna är alldeles för stora och nyttan för liten för Lukasjenkos del. Sen är det svårt att veta vilken press Putin sätter på Lukasjenko, men han har inte lyckats förmå honom att göra det hittills, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Jag ser det som mer troligt att man vill få det att se trovärdigt ut att man försöker öppna en front norrifrån för att få Ukraina att flytta trupper dit.

Även i Moldavien finns tecken på att liknande operationer kan vara nära förestående, enligt ISW. Den 23 februari uppgav det ryska försvarsdepartementet att ukrainska styrkor förbereder en militär provokation i den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien, som backas upp av Ryssland både militärt och ekonomiskt.

Moldaviens regering har förnekat det ryska påståendet. ISW menar att Rysslands mål sannolikt är att underminera Moldaviens regering.

Det ryska militärhögkvarteret i utbrytarregionen Transnistriens självutnämnda huvudstad Tiraspol.
Det ryska militärhögkvarteret i utbrytarregionen Transnistriens självutnämnda huvudstad Tiraspol. Bild: Dmitri Lovetsky

Uppgifter om rysk kupp i Moldavien

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har å sin sida varnat den moldaviska ledningen för ryska provokationer och erbjudit sin hjälp om ryska styrkor i Transnistrien skulle hota ukrainskt territorium.

– Både den moldaviska och den ukrainska ledningen har ju pratat om att Ryssland förbereder någon slags kupp där. Det är en av de ömma punkter som Ryssland kan peta i för att ställa till det vid Ukrainas gränser och skapa problem för väst, säger Markus Göransson.

Han håller det för troligt att Ryssland gärna ”skapar oreda” i området.

– Ryssland har en lång tradition av att utnyttja frusna konflikter i sitt närområde för att sätta press på grannländer och på väst. Skapar man problem i Moldavien så kommer det att ta uppmärksamhet och resurser från Ukraina.

ANNONS

LÄS MER:Läcka: Putins plan för att ta över Belarus

LÄS MER:Fortsatta ryssvänliga protester i Moldavien

LÄS MER:Så demonstrerar världen mot Ryssland på årsdagen av invasionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS