Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Larmet: 152 000 européer kan dö av extremt väder

Om ingenting görs åt klimatförändringarna kan de extrema väderförhållanden inom 80 år komma att döda över 150 000 människor i Europa årligen. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften The Lancet planetary health journal.

Europa plågas just nu av extrem värme, med grader som kryper sig över 45-gradersstrecket. Och varmare kommer det att bli i framtiden om ingenting görs för att tygla den globala uppvärmningen. 

Forskare vid EU-kommissionens forsknings center har publicerat en studie i tidskriften The Lancet planetary health journal och resultaten är femtio gånger värre än vad forskare tidigare funnit.

Med dagens temperaturer dör i genomsnitt cirka 3 000 personer per år i Europa, på grund av vädret, men enligt studieresultaten kan dödstalen, redan 2071, ha stigit till 152 000 dödsfall per år. 

Extrem värme det farligaste

Forskarna menar att år 2100 kommer två av tre människor i Europa att vara påverkad av katastrofer knutna till klimatet, vilket kan jämföras med en av tjugo i början av 2000-talet.

Forskarna analyserade de sju farligaste väderfenomenen: värmeböljor, köldknäppar, skogsbrand, torka, översvämning från floder och kust och vindstormar i EU:s medlemsländer inklusive Schweiz, Norge och Island. 

Människor som dör på grund av kustöversvämningar kan enligt studien komma att öka från sex personer per år, i början av århundradet, till 233 per år i slutet av det samma.     

Extremt höga temperaturer tros komma att ligga bakom 99 procent av alla dödsfall i samband med väderfenomen och södra Europa kommer vara hårdast drabbat. 

Hotar mänskligheten

Forskarteamet tittade på historiska data av väderkatastrofer som drabbat Europa mellan 1981 till 2010 för att kunna göra en uppskattning om den europeiska befolkningens utsatthet. De kombinerade den informationen med den tidigare förväntade utvecklingen av hur klimatet kan komma att förändras och hur befolkningsmängden i Europa kan komma att öka och migrera.   

Teamet utgick ifrån att ökningstakten för utsläpp av föroreningar i atmosfären kommer leda till en temperaturökning på tre grader i slutet av århundradet – en pessimistisk prognos som ligger över den målsättning satt vid Parisavtalet 2015.   

– Klimatförändringar är ett av 2000-talets största globala hot mot mänskligheten. Om inte den globala uppvärmningen är tyglad inom kort och passande åtgärder är implementerade, omkring 250 miljoner européer kan komma att utsättas för skadligt klimat extremer – på en årlig basis i slutet av 2099,   sa Giovanni Forzieri, en av forskarna bakom studien, i ett uttalande. 

"Människor är anpassningsbara"

Experter från Seouls nationella universitet i Sydkorea varnar dock för att studiens resultat kan vara överdrivna. 

De skrev en kommentar som publicerades i samma tidskrift, där man hävdade att människor är kända för att vara anpassningsbara och att vi blir mindre utsatta med tiden. Att vi skulle bli mindre utsatta, beror enligt de sydkoreanska experterna, på att vi skapar mer avancerad medicinsk teknik, AC och värmeisolerade hus.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.