Arkiv: Belgisk antiterror polis för bort misstänkt för att planera terrordåd.
Arkiv: Belgisk antiterror polis för bort misstänkt för att planera terrordåd.

LARM: IS-terrorister på väg till Europa

Belgisk polisen har fått en antiterror-varning om att en grupp IS-soldater lämnat Syrien med sikte på Europa. Dessa ska planera attacker i Belgien och Frankrike, enligt uppgifter från en belgisk säkerhetskälla.

ANNONS
|

Det belgiska kriscentret som ansvarar för samordning av säkerhetsvarningar skickade under onsdagenut en varning tillalla polismyndigheter i landet. Men trotsdet finns inga omedelbara planer på att höja säkerhetsnivån till den högsta. Den höjningen skulle betyda att det finns ett överhängande hot om en attack, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt en källa på Frankrikes inrikesdepartementhar belgiska myndigheterskickaten varning till sina franska motsvarigheter. De franska myndigheterna bearbetar just nuinformationen i varningen.

–Vi vet att hotet är mycket högt. Vi granskar just nu alla detaljer som beskrivs i det här varningsmeddelandet, sakällan enligt Reuters.

Den belgiska tidningen Derniere Heure (DH)ska ha tagit del av varningen från den belgiska anti-terrorcellen. Enligt uppgifterna till tidningen skaterrorgruppen ha "lämnat Syrien för en och en halv vecka sedan. De försöker nå Europa via Turkiet och Grekland med båt och utan pass". Men något exakt avresedatum ska inte ha uppgetts.

ANNONS

Den belgiska säkerhetskällan bekräftade innehållet i varningen. Däremot avböjde den belgiska federala polisen att kommentera. Inte hellerden franska källan ville bekräfta innehållet.

Enligt DH skaterrorgruppenvara beväpnadoch den planerar att dela upp sig i två enheter. Den ena ska genomföra attacker i Belgien och den andra i Frankrike. Potentiella mål i Belgien är ett köpcentrum, en snabbmatsrestaurang och en polisstation.

Det nämns inga specifika mål i Frankrike. Där pågår just nu EM i fotboll vid 10 olika arenor. Fotbollsfesten kommer pågå till och med 10 juli. Uppemot 2,5 miljoner åskådare beräknas besöka de 51 matcherna.

–Vi vet att det finns terroristersom är på väg tillbaka till Europa. Men jag kan inte bekräfta det specifika larmet som sägs ha skickats från Belgien, sa den franska regeringens talesperson Stephane Le Foll under en presskonferens på onsdagen enligt Reuters.

Varningen kommer två dagar efter att en IS-terrorist dödade en fransk befälhavare inom polisen och hans partner i deras hem utanför Paris. Dessutom har det bara gått fyra dagar sedan den dödligaste skjutningen i USA:s historia. Där sköts 49 personer ihjäl på en gayklubb i Orlando, Florida och även där svor skytten trohet till IS.

De belgiska myndigheterna höjde hotnivån för huvudstaden Bryssel till den högsta, fyra,efter terrorattackerna som skett i området det senaste året.Första gången var vid attacken13 november i Paris där 130 personer dog.Sedan vid attackerna i Bryssel där en självmordsbombare dödade 32 personer på flygplatsen i staden och på stadens tunnelbana den 22 mars. Hotnivån sänktes vid varje tillfälle efter några dagar.

ANNONS

Den belgiska polisen har gripit ett antal män som misstänks för direkt eller indirekt inblandning i Paris- och Brysselattackerna.En talesman för det belgiska kriscentret sa att det trots den senaste varningen inte finnsnågon indikation på ett överhängande hot.

–Vi är fortfarande på nivå tre. Det betyder att det finnsett allvarligt hot. Den nivån har vi varit påsedan november.Det är sant att man bör vara försiktig i områden med stora folkmassor... Säkerheten har redan förstärkts på alla dessa mål. För närvarande finns det inget som föranlederen förändring,saentalesperson för det belgiska kriscentret enligt nyhetsbyrånReuters.

ANNONS