EU-kommissionen meddelar nu att ett lagförslag mot burhållningen ska läggas under 2023.
EU-kommissionen meddelar nu att ett lagförslag mot burhållningen ska läggas under 2023. Bild: Johan Nilsson/TT

Lantbruksdjur i burar kan bli förbjudet i EU – förslag väntas 2023

Ett upprop mot burhållningen av lantbruksdjur i Europa fick över en miljon underskrifter – och nådde ända fram till EU:s högsta instans. Nu meddelar EU-kommissionen att man ska föreslå ett förbud mot djurhållningen, som ska träda i kraft 2027.

ANNONS
|

Det började med ett så kallat medborgarinitiativ i frågan, som nu samlat ihop nästan 1 400 000 underskrifter. Flera djurorganisationer stod bakom namninsamlingen, som argumenterade för ett förbud mot att hålla ett antal olika djur i burar inom lantbruket. Det gällde bland annat individuella boxar för kalvar, grisboxar för suggor, och burar för kaniner och värphöns.

Hösten 2018 startades initiativet i fråga, och fick namnet ”End the cage age”. Knappt tre år senare, den 10 juni i år, lyftes ärendet i EU-parlamentet, som röstade för ett burförbud i lantbruket från och med år 2027.

Ska utreda socioekonomiska följder

Nu har alltså EU-kommissionen meddelat att man härmed verkar för att just ett sådant lagförslag ska presenteras senast 2023. Innan dess ska kommissionen göra en bedömning av vad förbudet skulle få för konsekvenser. Bland annat socioekonomiska och miljömässiga sådana. Detta för att utreda möjligheterna för att förbudet ska kunna träda i kraft om sex år.

ANNONS

För Sveriges del skulle ett förbud av detta slag bland annat innebära att burhållningen av hönor för äggproduktion skulle behöva avvecklas. Konsekvensbedömningen av lagen i stort ska enligt kommissionen genomföras senast i slutet av 2022.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS