Sri Lankas avsatte premiärminister Ranil Wickeremesinghe, i mitten, tillsammans med anhängare i sitt residens i huvudstaden Colombo i lördags.
Sri Lankas avsatte premiärminister Ranil Wickeremesinghe, i mitten, tillsammans med anhängare i sitt residens i huvudstaden Colombo i lördags.

Lankesiska vakter sköt mot folkmassa

Ranil Wickremesinghe vägrar att acceptera att han sparkats från premiärministerposten i Sri Lanka och hotar med att gå till domstol. Livvakter som tillhör en av Wickremesinghes avsatta ministrar har skjutit skarpt mot en folkmassa. En människa har dödats och flera personer skadats.

ANNONS
|

De politiska spänningarna i Colombo har nått en ny, våldsam nivå. När den lankesiske parlamentsledamoten Arjuna Ranatunga – fram tills nyligen landets oljeminister – anlände till sitt kontor på söndagen möttes han av en stor grupp demonstranter.

Enligt polisen försökte folkmassan kidnappa Ranatunga. I de oroligheter som uppstod öppnade hans livvakter eld och en 34-årig man dödades samt två eller tre personer skadades, enligt olika uppgifter. En vakt har gripits.

Sparkade premiärministern

Bakgrunden till turbulensen är en politisk maktkamp som kastat in Sri Lanka i en svår regeringskris. Landets president Maithripala Sirisena sparkade i fredags premiärminister Ranil Wickremesinghe och ersatte honom med den tidigare presidenten Mahinda Rajapakse.

ANNONS

När Wickremesinghe fick beskedet om att han skulle tvingas avgå begärde han ett extrainsatt sammanträde i parlamentet för att demonstrera det stöd han har där. Som motdrag valde president Sirisena på lördagen att helt sonika stänga ner parlamentet tills vidare. Beslutet riskerar att fördjupa landets ekonomiska kris då ett planerat budgetsammanträde nu fått skjutas upp.

Wickremesinghe har dock ignorerat ordern om att lämna sin tjänstebostad. I stället samlade han allierade till ett krismöte i residenset, samtidigt som omkring tusen anhängare höll vakt utanför.

Polisen uppges i sin tur söka ett domstolsbeslut för att handgripligen kunna kasta ut Wickremesinghe från byggnaden.

Backas upp av talmannen

Wickremesinghe får också stöd av parlamentets talman, Karu Jayasuriya. I ett brev till presidenten skriver han att Wickremesinghe har rätt att sitta kvar på sin post så länge inte någon annan kandidat bevisar att han kan samla majoritet i parlamentet.

"Jag anser denna begäran vara en demokratisk och rättvis begäran", skriver Jayasuriya.

Den nya premiärministern Mahinda Rajapakse väntas utse sin regeringskonstellation under söndagen och påbörja sitt arbete på måndag, uppger hans stab.

Han är en kontroversiell figur i lankesisk politik då myndigheterna under hans tidigare styre med järnhand slog ner upproret från rebellgruppen Tamilska tigrarna. Utrikespolitiskt anses han stå närmare Kina än den avsatte Wickremesinghe, som i stället försökt närma sig Indien.

ANNONS

Tidigare allierade

Regeringskrisen delar landet. Kritikerna jämför sparkandet av Wickremesinghe med en kupp medan de som välkomnar den nya premiärministern anser att rockaden skett enligt regelboken.

President Sirisena och Wickremesinghe var tidigare allierade. I valet 2015 stod de tillsammans mot Rajapakse men efter hand har deras relationer försämrats. Sirisena lovade till en början att sitta på presidentposten enbart under en mandatperiod men har senare antytt att han kommer att ställa upp även i nästa års val. Därmed skulle han ställas mot avsatte Wickremesinghe, som också är sugen på presidentposten.

Hans parti har det största antalet ledamöter i parlamentet. I och med att han sparkades har dock koalitionen med president Sirisenas parti spruckit.

Wickremesinghe har sparkats från sin post en gång tidigare, 2004. Efter att ha vunnit premiärministerposten en tredje gång, i valet i augusti 2015, drev han igenom en ändring i konstitutionen med syfte att frånta statschefen – det vill säga presidenten – makten att sparka premiärministrar.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Sri Lankas styre

Presidenten i Sri Lanka har funktionen statschef medan premiärministern är regeringschef.

Presidenten har dock inte, som statschefer i vissa andra länder, främst en ceremoniell roll utan har relativt stora befogenheter. Presidenten utser regering, kan välja att beträda valfria ministerposter, är överbefälhavare och har möjlighet att upplösa parlamentet.

Den lagstiftande församlingen har 225 ledamöter som utses i val som, liksom presidentval, ska hållas minst vart sjätte år.

Parlamentet kan avsätta regeringen genom misstroendevotum.

Landets politiska landskap domineras av det vänsterorienterade partiet Sri Lankas frihetsparti (SLFP) och högerpartiet Förenade nationella partiet (UNP).

UNP leds av den sparkade premiärministern Ranil Wickremasinghe och SLFP leds av president Maithripala Sirisena.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS