Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Landet använder drönare – för att stoppa smittspridningen

Polisen i Malaysia använder drönare för att hitta "höga temperaturer" på offentliga platser där risken att coronaviruset sprids är hög, rapporterar The Guardian.

Drönarna kan mäta temperaturen så högt som tjugo meter över marken. Drönaren avger vid hög temperatur ett röd ljus samtidigt som lokala myndigheter meddelas.

Det hela är ett försök att mota den accelererande smittspridningen i landet. I slutet av maj rörde det sig om drygt 9 000 nya fall dagligen.

Landet har den senaste tiden vidtagit en rad skarpa restriktioner för att hantera den ökade smittspridningen

LÄS MER: Svenska semesterfavoriten öppnar upp för turister

Två personer från varje hushåll får gå ut och handla nödvändigheter, motionera eller söka sjukvård. Skolor och köpcenter är stängda och ett generellt reseförbud har införts inom landet, med undantag för nödsituationer.

Sedan dess har smittotalen gått ned, men chefen för landets hälsodepartement, Noor Hisham Abdullah, menar att situationen fortsatt är kritisk.

– En anledning till ökningen är nya mutationer som har högre smittsamhet och dödlighet, säger Noor Hisham Abdullah som uppmanar människor att stanna hemma.

Malaysia, med 32 miljoner invånare, har i dagsläget 616 000 smittofall och drygt 3 300 rapporterade dödsfall i covid-19, enligt Johns Hopkinsuniversitetet. I nuläget är 3,5 procent av befolkningen fullvaccinerad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.