Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hus på norra Jylland. Arkivbild.

Lag kan ge tyskar rätt till danska sommarhus

En majoritet av danska folketinget har röstat ja till att ändra den lag som skyddar mer än 235 000 danska fritidshus från att köpas från utlandet. Det berättar flera politiker för tidningen Politiken, och deras bedömning backas upp av en redogörelse från en dansk motsvarighet till justitiekanslern.

- Med ändringen av lagen har politikerna gett tyskar och medborgare i andra EU-länder möjligheten att utmana det danska undantaget, så att de får rätt att köpa sommarhus på dansk mark, säger Peter Pagh, jurist och expert i EU-rätt vid Köpenhamns universitet, till Politiken.

Många fruktar att det kan leda till högre priser.

Pensionärer ska nu också få rätt att använda sommarhuset som året runt-boende efter endast ett års ägande, förut krävdes åtta. För utländska köpare ska dock de strängare reglerna gälla.

Det var i ett särskilt tillägg till Maastricht-avtalet 1992 som Danmark lyckades få undantag från EU-regler. Näringsdepartementet tillbakavisar uppgifterna om att undantaget skulle vara i fara, och säger att ändringarna bara rör boendebestämmelserna, inte villkoren för ägande.