Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Laddat i brittiskt tv-avgörande

Oppositionsledaren Ed Miliband var nästan övertaggad. Premiärminister David Cameron odlade sin statsmannaimage. Och kvällens kanske hjärtligaste applåd gick till den nästan okända Leanne Wood från Plaid Cymru.

För första gången i brittisk valhistoria fick hela sju partiledare vara med när vårens parlamentsval skulle avgöras i en tv-debatt - den enda direktsända uppgörelse som högerpartiet Tories ledare David Cameron ställer upp på i valrörelsen.

Debattformatet har kallats skandinaviskt, men det gapiga kaos som en del befarat uteblev till största delen.

Bakslag för Farage

Labours Ed Miliband var nog hårdast taggad, han hånlog, skakade på huvudet och höjde på ögonbrynen åt de andras utspel. Men högerpopulisten och EU-skeptikern Nigel Farage var också burdus och spontan, ibland över gränsen.

Det ledde till ett av kvällens tydligaste bakslag i ITV:s studio i Salford utanför Manchester. När ämnet var vårdsektorn förklarade sig Farage vara upprörd över att man kan "komma från var som helst i världen" till Storbritannien och få dyra bromsmediciner mot hiv.

-Du borde skämmas, utbrast Leanne Wood, ledare för walesiska partiet Plaid Cymru.

Publiken höll med i en spontan applåd, och Nicola Sturgeon, hyllad ledare för Skotska nationalistpartiet, fyllde i:

-När någon är svårt sjuk är min instinkt att se denne som människa, inte var den kommer ifrån.

Men i övrigt lyckades Farage nog ganska väl i sin vanliga roll, som en vass men folklig sanningssägare, mot EU och för den vanlige, hårt arbetande engelsmannen.

Även de övriga försökte i stor utsträckning fylla sina respektive, sedan tidigare uppmätta, stövlar.

Agerade statsman

Den gänglige premiärministern Cameron tornade nästan bokstavligen upp sig över de andra, och agerade sober statsman.

Natalie Bennett från De gröna var i klassisk miljökämpestil mer nedtonat klädd och sminkad än de andra sex.

Och liberaldemokraten Nick Clegg var den där bussige svärmorsdrömmen som skapade "Cleggmania" - och en koalition Tories-Liberaldemokraterna - i förra valet 2010.

En koalition lär behövas även denna gång, eftersom inget parti är i närheten av egen majoritet inför valet den 7 maj. Men hur en sådan kan tänkas se ut gavs det inga antydningar om i torsdagskvällens två timmar långa kraftmätning i Manchester.