Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brittiska Labour har motvind inför nyvalet den 8 juni, med usla opinionssiffror och stor splittring.

Labour i "förskräckligt" läge

Brittiska Labour drar i gång valkampanjen inför nyvalet i juni. Partiet har motvind, med usla opinionssiffror och stor splittring.

Anrika Labour ser ut att göra ett historiskt dåligt val när britterna går till urnorna den 8 juni. Partiet lovar höjda pensioner, höjd minimilön och högre skatter för höginkomsttagare.

Partiledaren Jeremy Corbyn medger att han har oddsen emot sig, och försöker i stället rikta fokus bort från brexit och mot inrikespolitiska frågor.

Han lovar, i sitt första större tal efter utlysandet av nyvalet, att inte spela efter mediernas och etablissemangets regler.

- Det är bara Labour som kommer att fokusera på vilket land vi vill ha efter brexit, säger Corbyn.

Mörkt läge

John Curtice vid University of Strathclyde brukar beskrivas som en av Storbritanniens mest respekterade opinionsexperter. Han kallar Labours läge "förskräckligt".

- Deras läge i opinionsundersökningarna har gradvis försämrats under de senaste veckorna och månaderna. De gick in med ett stöd på 27 procent, 16 procentenheter bakom Tories. Och sedan valet ser det ut som att Tories lyckas klämma åt sig de EU-kritiska Ukiprösterna, vilket innebär att deras ledning snarare kommer att öka, säger Curtice till TT.

Labours problem är många. Ett är splittringen kring ledaren James Corbyn, som valdes efter Labours förlust 2015. Han är populär bland partiets gräsrötter.

- Corbyn har inte stöd av majoriteten av sina parlamentsledamöter och har inte lyckats få något större förtroende från allmänheten heller och partiet är dessutom splittrat i synen på brexit.

Enligt opinionsföretaget Opinium skulle bara 14 procent av väljarna välja honom framför sittande premiärminister Theresa May, som stödjs av 47 procent, enligt The Guardian.

Corbyn behöver tydligare kommunicera vilket typ av land han vill att Storbritannien ska vara, med ett budskap som människor begriper, enligt Curtice.

- Dessutom måste han övertala folk om att han har förmågan att vara en ledare, och övertyga sitt parti om det.

Curtice beskriver chanserna att Corbyn lyckas vända utvecklingen som "minimala":

- Det bästa han kan hoppas är att lyckas hålla kvar de väljarna han har, säger han.

Corbyn kan försvinna

Enligt Matt Cole, historiker och statsvetare vid University of Birmingham, har nyvalet för tillfället enat Labour, så till vida att man är överens om att man vill ha ett val, enligt Cole.

- Corbyns anhängare vill testa hans popularitet i ett allmänt val. Men hans kritiker vill också få ett val med honom överstökat, säger han.

Oavsett resultat kommer valet att lösa partiets ledarskapsproblem, enligt Cole. Skulle Labour mot all förmodan vinna stärker det Corbyns makt. Men förlorar partiet är valet det sista Corbyn gör som partiledare, tror både Cole och Curtice.

- Om partiet inte vinner så är det på ett sätt bättre att det förlorar stort. För det ger Corbyn en chans att lämna ledarskapet med någon sorts värdighet, säger Cole.

Efter en förlust skulle Labour kunna slicka sina sår och enas kring en ny ledare.

- En framgångsrik ledare skulle kunna vara parlamentsledamoten Lisa Nandy, som många pratar om en möjlig enare, säger Cole.