Labours partiledare Jeremy Corbyn.
Labours partiledare Jeremy Corbyn. Bild: House of Commons

Labour går med på nyval

Oppositionspartiet Labour kommer att gå med på nyval i Storbritannien i december, meddelar partiledaren Jeremy Corbyn.

ANNONS

Premiärministern Boris Johnson fick på måndagen nej till ett nyval, när han använde sig av den "normala" vägen. Premiärministern föreslog val i enlighet med en lag från 2011, som kräver två tredjedelars majoritet i underhuset, men fick bara 299 röster i stället för nödvändiga 434. Förslaget var i princip dött på förhand sedan Labour meddelat att man kommer att lägga ner sina röster.

Det största oppositionspartiet Labour meddelar nu att man går med på ett nyval. Ledaren Jeremy Corbyn motiverar Labours ja med att man nu fått in bekräftelsen på att Storbritannien fått förlängd förhandlingstid med EU till den 31 januari 2020.

ANNONS

"Jag har hela tiden sagt att vi är redo för ett val men att vårt stöd hänger på att ett avtalslöst utträde ur EU inte längre är aktuellt. Vi har nu hört från EU att förlängningen av artikel 50 (utträdesprocessen) har bekräftats så de närmaste tre månaderna är vårt villkor om inget avtalslöst utträde uppfyllt", heter det i ett uttalande från Labour.

"Vi kommer nu att dra igång den mest ambitiösa och radikala kampanjen för verkliga förändringar som vårt land någonsin har sett", meddelar Corbyn.

LÄS MER:Brexitföljetongen fortsätter – detta har hänt

Första decembervalet sedan 1920-talet

Inte sedan 1923 har den brittiska allmänheten kallats till parlamentsval i december. Den gången utlystes valet sedan konservative premiärministern Bonar Law tvingats avgå på grund av sjukdom, varpå ersättaren Stanley Baldwin tyckte det var en god idé med ett nyval för att stärka den egna positionen.

Fast så blev det inte.

Valet den 6 december 1923 blev ett fiasko för "Tories" och ledde i stället till en Labour-regering, om än kortvarig, under Ramsay MacDonald.

I dag görs alltså ett nytt försök genom att i stället föreslå en särskild lag om nyval den 12 december. För det krävs bara enkel majoritet, vilket bör vara möjligt med hjälp av den mer nyvalspositiva delen av oppositionen.

Skotska nationalistpartiet, SNP, har 35 mandat och har flaggat för att man kan acceptera ett nyval.

ANNONS

– SNP är redo att låta folket göra sin röst hörd, stoppa den här Tory-regeringen, stoppa brexit och kräva rätten att välja Skottlands framtid, sade partiets gruppledare i underhuset, Ian Blackford, i går.

Oklart valdatum

Samtidigt vill SNP och det tredje största oppositionspartiet, Liberaldemokraterna, helst ha ett val några dagar tidigare än vad Johnson föreslår. Möjligen kan den 11 december bli ett kompromissdatum – vilket också skulle göra att man undviker att krocka med EU-ledarnas nästa toppmöte i Bryssel som inleds just den 12 december.

Både SNP och Liberaldemokraterna är starkt EU-vänliga och hoppas att ett nyval ska stärka stanna kvar-sidan i parlamentet.

Regeringen hoppas i sin tur att nyvalet i stället ska ge en majoritet för dem som accepterar det senaste utträdesavtal som förhandlats fram med EU.

Underhuset börjar debattera lagförslaget om nyval efter lunch i dag. En första viktig omröstning väntar tidigt i kväll. Ges då fortsatt tummen upp kommer nyvalslagen att fortsätta behandlas under hela kvällen för att bli klar så fort som möjligt.

Om nyvalet ska hållas den 12 december som Boris Johnson vill eller tidigare än så är dock ännu inte klart.

"Labour kan fortfarande komma att stödja ett ändringsförslag om att hålla valet den 9 december, men huvudprincipen har slagits fast: de stöder ett val i december", skriver BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på Twitter.

ANNONS

Texten uppdateras

Så här har det gått i de tre brittiska parlamentsvalen på 2010-talet:

2010: Efter 13 års Labour-styre går Konservativa partiet kraftigt framåt under nye ledaren David Cameron. 306 mandat totalt för partiet till regeringsmakten i koalition med Liberaldemokraterna som backar marginellt till 57 mandat. Labour tappar nästan hundra mandat till 258.

2015: Hjälpt av löften om en folkomröstning om EU gör Konservativa partiet ett oväntat starkt val och får egen majoritet med 330 mandat. Labour tappar ytterligare till 232, medan Liberaldemokraterna gör ett katastrofval och bara får kvar åtta mandat — och lämnar följaktligen regeringen. I Skottland tar nationalistpartiet SNP nästan storslam med 56 mandat.

2017: Theresa May har ersatt Cameron efter brexitsidans seger i folkomröstningen 2016 och utlyser nyval för att stärka Konservativa partiet inför förhandlingarna med EU. Resultatet blir det omvända: partiet tappar 13 mandat och tvingas förlita sig på stöd från det lilla unionistpartiet DUP i Nordirland för att behålla regeringsmakten. Labour går bättre än väntat, men stannar på 262 mandat, medan SNP får 35 och Liberaldemokraterna 12.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS