Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Emily Thornberry. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Labour flaggar för nej till Mays brexitplan

Det brittiska oppositionspartiet Labour tänker rösta nej till premiärminister Theresa Mays plan för landets EU-utträde, enligt partiets utrikespolitiska talesperson Emily Thornberry.

Labour har tidigare satt upp sex villkor för att stödja någon brexitöverenskommelse, däribland en garanti för att en sådan säkrar samma ekonomiska fördelar som Storbritanniens nuvarande deltagande i EU:s gemensamma marknad och tullunion.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag kan inte se att de (regeringen) kommer att lägga fram en plan som lever upp till våra sex krav, och jag kan inte se dem lägga fram en plan som ska ena Torypartiet. Herregud... De kan inte styra landet, säger Thornberry till Financial Times , och spår samtidigt att Storbritannien går mot ett nyval, möjligen redan i höst.

Storbritannien planerar att lämna EU 29 mars, men exakt hur detta ska gå till är till stor del ännu höljt i dunkel. Premiärminister May har lagt fram en färdplan, den så kallade Chequers-överenskommelsen, som hon ser som en mellanväg mellan en hård och en mjuk brexit. Vissa kritiker anser att den innebär en allt för hård brexit, medan andra tvärtom tycker att den borde vara ännu hårdare.