Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmarks avgående statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) talar med journalister efter sitt besök hos drottningen.

Løkke tror att Frederiksen får första chansen

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) utgår ifrån att det nu blir huvudmotståndaren Mette Frederiksen (S) som får uppdraget att försöka bilda Danmarks nya regering.

Han kommer i en svart bil med tonade rutor över den soldränkta gården utanför Amalienborgs slott på väg in till drottning Margrethe. Besöket är snabbt avklarat.

- Jag har nu orienterat drottningen och kronprinsen om folketingsvalet i går, som ju leder till att det inte finns en majoritet bakom min regering, säger han till det samlade pressuppbådet, när han är på väg ut 20 minuter senare.

Det blå blocket fick 79 mandat, jämfört med de rödas 91, och miste därmed sin majoritet i folketinget.

Drottningrunda inledd

Den så kallade drottningrundan som nu inletts motsvarar en svensk talmansrunda.

Sannolikt kommer drottningen att kalla in alla enskilda partier till samtal under dagen och sondera förutsättningarna för att bilda regering.

Därefter kan hon utse en så kallad kunglig undersökare, antingen genom att ge den person med flest mandat bakom sig i uppdrag att leda regeringsförhandlingar, eller själv ge någon i uppdrag att bilda en regering, där denna någon är statsminister.

- Det är nog inte mer spännande än att min klara prognos är att Mette Frederiksen blir utnämnd till kunglig undersökare, säger Lars Løkke Rasmussen.

Misslyckas försöken stundar en andra drottningrunda.

"Bra med skifte"

- Jag tycker att det kan vara bra med ett skifte. Løkke är duktig, men han saknar de mjuka värderingarna, säger Anni Jensen från Bjerringbro, som kommit till Amalienborg för att följa turerna på plats.

Hennes man Erik Andersen är mer bekymrad.

- Jag är inte så glad över det, men det blir nog mycket svårt för Løkke att bilda regering.

- Jag ser lite negativt på framtiden. Jag är rädd för att det öppnas för fler flyktingar och jag är också rädd för att tillväxten kommer att gå i stå, för det är mycket fokus på det gröna. Det ska vi naturligtvis också ha, men det ska vara balans, säger han.

"Röstat för barnen"

Tvärtom resonerar Köpenhamnsborna Julia Ingemann och Vibe Pedersen. De är glada i dag – både för det röda blockets framgång och för att extremhögerpartiet Stram Kurs inte kommer in i folketinget.

Nu är klimatpolitiken det allra viktigaste, anser de.

- Vi har båda små barn, så i år har vi röstat för barnen, säger Vibe Pedersen.

- Klimat, dagis och skolor – det viktigaste är att det blir ett bra land att växa upp och bo i för barnen, säger Julia Ingemann.