Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jättepandor i Chengdu – dock inte de björnar som ska flytta till Danmark nästa år. Arkivbild.

Løkke träffar pandatillskott i Kina

Den kinesiska pandadiplomatin är välkänd. Och snart sällar sig Danmark till den exklusiva klubb som får låna jättepandor av Peking.

När Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen besöker Kina i tre dagar är det inte bara för att möta politiker och stärka de bilaterala relationerna. I Chengdu träffar han också de bägge svartvita björnar som ska flytta till Zoologisk Have i Köpenhamn nästa år.

Kina har monopol på jättepandan och bedriver en lukrativ uthyrningsverksamhet till vänligt sinnade länder – något som har kommit att kallas pandadiplomati. Kina och Danmark kom överens om uthyrningsprogrammet under ett statsbesök som drottning Margrethe II gjorde 2014, efter långvarigt danskt lobbyarbete.

Danmark blir det sjunde landet i Europa och det 18:e i världen som har ett pandaavtal med Kina, enligt Steffen Stræde som är vd för Zoologisk Have och med på resan.

- Avtalet löper över tio år och kan förlängas, säger Stræde till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Zoologisk Have ska bygga ett pandahus för över 125 miljoner danska kronor och kommer att betala en stor summa för hyrpandorna varje år. Peking använder inkomsterna från uthyrningsverksamheten till insatser för att bevara den sårbara arten.

Sverige har aldrig haft några jättepandor i sina djurparker.