Saudiarabiens kung Salman under toppmötet i Sharm el-Sheikh.
Saudiarabiens kung Salman under toppmötet i Sharm el-Sheikh.

Löfven svarar inte på frågor om Khashoggi

Stefan Löfven (S) träffade Saudiarabiens kung Salman för ett enskilt samtal under toppmötet i Egypten. De pratade om kriget i Jemen och om mänskliga rättigheter – men den svenske statsministern vill inte berätta om han tog upp mordet på Jamal Khashoggi.

ANNONS
|

- Detaljerna stannar mellan oss, säger Stefan Löfven till TT:s utsände under avslutningen av det historiska toppmötet i Sharm el-Sheikh.

Mötet, som för första gången någonsin samlade både EU:s och Arabförbundets ledare, avslutades vid 13-tiden på måndagen. Utöver de gemensamma sessionerna har de många ledarna haft tillfällen att samtala på tu man hand.

Stefan Löfven inledde sin vistelse i badorten vid Röda havet med att träffa Iraks president Barham Salih, och slog sig senare under söndagen ner tillsammans med Saudiarabiens kung Salman. Enligt Stefan Löfven var det på saudiernas initiativ.

ANNONS

- Vi kunde diskutera Jemen-situationen, där det krävs mycket från Saudiarabiens sida för att lösa upp den konflikten, och att vi ser till att det avtal som slöts i Stockholm implementeras och respekteras, säger Stefan Löfven.

- Därutöver tog jag upp mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och Sveriges syn på dödsstraff.

TT: Kan du berätta lite mer konkret vad ni pratade om vad gäller mänskliga rättigheter?

- Samtalet är mellan oss. Jag tog upp det och klargjorde Sveriges ståndpunkt i de för oss viktiga frågorna.

Frän kritiker

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi var en frän kritiker av regimen i sitt hemland, inte minst av kronprisen Mohammed bin Salman. Han levde i exil i USA men mördades i höstas på Saudiarabiens konsulat i turkiska Istanbul. FN:s utredare Agnès Callamard har kommit fram till att mordet ser ut att ha planerats och utförts av statliga aktörer från Saudiarabien – vars ledare hävdar att mordet inte var beordrat från högre ort.

ANNONS

Oavsett om mordet var sanktionerat av den högsta ledningen eller inte har det haft långtgående konsekvenser för Saudiarabiens relationer till omvärlden. Men Stefan Löfven vill inte svara på frågan om huruvida han pratade om det med kung Salman.

- Återigen, hur samtalet förs stannar mellan oss. Men jag berättar vad vi har tagit upp.

TT: Då kan du ju berätta om ni tog upp Jamal Khashoggi.

- Jag berättar det jag vill från samtalet.

"Långt, långt kvar"

Statsministern hann även med ett enskilt möte med Jemens president Abd Rabu Mansur Hadi.

- För att höra om situationen i Jemen. Hur ser det ut just nu, har Stockholmsavtalet inneburit någon förändring. Det har vi fått bekräftat, att det är mindre stridigheter, säger Stefan Löfven.

ANNONS

- Det är fortfarande långt, långt kvar. Men det är ändå en början.

Toppmötets dagordning innehöll bland annat punkter om migration, klimatförändringarna, säkerhet, läget i regionen, multilateralism, handel och investeringar. Mänskliga rättigheter fanns inte med där – men nämns i de slutsatser mötesdeltagarna enats om.

Stefan Löfven vill inte nämna någon särskild punkt som viktigast, men understryker ändå vikten av fred, av att slippa krig som det i Jemen.

TT: Saknar du något, kunde något ha gjorts bättre eller getts större tyngd?

- Det är säkert alltid något som kunde göras bättre, konstigt vore det annars.

Sharm el-Sheikh, TT:s utsände

Bakgrund: Fallet Khashoggi

Journalisten Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober förra året för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.

Först hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur på konsulatet. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

Fakta: Makten i Saudiarabien

Saudiarabien är en absolut monarki. All politisk makt ligger hos kungafamiljen Al Saud. De flera tusen prinsarna dominerar både näringslivet och offentliga ämbeten på alla nivåer.

Politiska partier är förbjudna. Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik.

I praktiken styrs landet i dag av den åldrige kung Salmans son, kronprins Mohammed bin Salman.

Kronprinsen har allt sedan han tillträdde beskrivits som maktfullkomlig. Fallet med den mördade journalisten Jamal Khashoggi har kastat in landet i en allvarlig kris som äventyrar Saudiarabiens förbindelser med omvärlden, även om få meningsmotståndare vågar höja rösten inom landet.

Källa: Landguiden

Fakta: Toppmötet i Egypten

Toppmötet i den egyptiska badorten Sharm el-Sheikh vid Röda havet var det första i sitt slag. Aldrig tidigare hade EU:s och Arabörbundets ledare samlats för ett möte.

Det uttalade syftet var att stärka relationerna mellan Europa och arabvärlden, men bakom kulisserna fanns plats för många bilaterala möten mellan ledarna.

Arabförbundet (förkortat LAS på engelska, League of Arab States) grundades 1945, och verkar som en gemensam plattform för arabstater i frågor som rör ekonomi, kultur och politik. Förbundet består i dag av 22 stater, och har sitt högkvarter i Kairo, Egypten.

ANNONS