Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven är oense med sin danska partikamrat och statsministerkollega Helle Thorning-Schmidt.

Löfven ratar dansk S-kampanj

"Kommer du til Danmark, skal du arbejde". Med slagkraftiga budskap vill nu danska Socialdemokraterna gå i bräschen för invandringspolitiken. Stefan Löfven konstaterar att det är en retorik som hans parti inte skulle välja.

Läs också: Danska S lanserar jobbkrav i kampanj

- Det är inte så att vissa människor från vissa länder inte vill arbeta. Jag tror att alla vill ha ett arbete i vuxen ålder eftersom det är så du utvecklar ditt liv, säger statsministern.

Löfven hänvisar i stället till kommande svenska S-förslag om bättre och tidigare språkutbildning och bättre kontakt med arbetsmarknaden.

- För oss är det en tillgång att ha människor från olika länder och det är upp till oss att se till att det fungerar.

Hårdare krav

Den danska S-kampanjen har lanserats med affischer och annonser där statsminister Helle Thorning-Schmidt tar stor plats runt om i landet inför den stundande danska valkampanjen. Hårdare krav på invandrare, åtstramning i asylreglerna och fler i arbete är några av huvudbudskapen.

- Samtidigt ska vi behandla nyanlända på en ordentlig och rimlig nivå. Men till det hör också att vi ställer krav, och det ska vi vara ärliga med, vilka förväntningar vi har på folk, säger partiets politiska talesperson Maja Panduro till nyhetsbyrån Ritzau.

I danska medier talas om en kovändning för partiet, med syfte att lyfta invandringsfrågan från högerpopulistiska Dansk Folkeparti.

Statsvetaren Marie Demker är förvånad över lanseringen, som hon menar sticker ut från den europeiska socialdemokratiska politiken. Men Danmark skiljer sig också från till exempel Sverige.

- Den danska debatten ser ju annorlunda ut, och den positionering som socialdemokraterna gör i Danmark får inte samma konsekvenser som det skulle få i Sverige, säger Demker, Göteborgs universitet.

Uteslutet i Sverige

Socialdemokratiska Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider är inte lika förvånad. Han ser ett parti som under lång tid rört sig mot höger. Att det svenska systerpartiet skulle genomföra en liknande kampanj anser han är uteslutet.

- Det är i dagsläget och förmodligen under överskådlig tid fullständig otänkbart.