Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Löfven och Merkel visar enad front

Statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel är eniga om vart EU:s flyktingpolitik måste gå - alla EU-länder måste dela på ansvaret, ingen kan smita undan. En linje de gemensamt nu ska driva i EU.

Under tisdagen mötte Stefan Löfven (S) både Angela Merkel och Österrikes förbundskansler Werner Faymann. Tre bundsförvanter i synen på att EU:s flyktingpolitik måste förändras och att alla EU:s 28 medlemsstater då måste vara med och ta emot människor på flykt.

-Vi har en samsyn att fler länder måste göra mer, sammanfattar Stefan Löfven dagens båda möten. -De som ska få stanna ska få göra det och de andra ska få åka tillbaka, lägger han till.

Pratade ihop sig

Angela Merkel och Stefan Löfven möttes för en drygt timslång arbetslunch i det tyska regeringskansliet Bundeskanzleramt i Berlin för att prata ihop sig om en gemensam linje inför de olika EU-möten som nu står på rad. Hundratusentals flyr kriget och terrorns Syrien och trycket på EU att agera har ökat. När EU är paralyserat, så är det för närvarande Berlin som anger tonen i den europeiska flyktingpolitiken - med Sverige och Österrike som två av sina närmast allierade.

Sverige, Tyskland och Österrike tar alla en stor andel av de asylsökande som kommer till EU. Alla tre länderna vill nu ha bindande kvoter för flyktingfördelning i EU, något som får andra EU-länder, främst i Öst- och Centraleuropa, att slå bakut.

Inga hot

Så sent som i juni kunde EU-ledarna inte enas om bindande flyktingkvoter för alla. Men Merkel tror att en kompromiss kommer att vara möjlig, om än inte i morgon, och inte med hot.

-Vi ska inte komma med påtryckningar och hot. Det gäller inte att hitta en kortsiktig lösning, den måste bli långsiktig. Vi behöver alla varandra, sade Merkel som den senaste veckan träffat många av EU:s ledare.

Stefan Lövfen var hårdare i sin dom över medlemsländer i EU som enligt honom inte tar sitt ansvar.

-Många länder smiter från sitt ansvar, sade Löfven.

Ännu hårdare är den österrikiske förbundskanslern, som Löfven hastade hem för att ta emot i Stockholm efter mötet med Merkel. Werner Faymann anser att länder som inte sköter sina åtaganden ska "bestraffas".

-Jag är för att det får finansiella konsekvenser, sade Faymann om de länder som inte vill ta emot flyktingar.

En halv miljon

Flyktingströmmen innebär dock slitningar inom länderna, även om Tysklands invånare välkomnar de flyende på ett sällan skådat sätt. Vice förbundskansler, socialdemokraten Sigmar Gabriel anser att Tyskland klarar av en halv miljon flyktingar om året - i år väntas 800 000 till Tyskland.

Men Löfven ville inte tala om antal när han var i Berlin.

-Jag förstår inte den frågan. Det handlar om människor. De som har rätt till asyl ska få det, sade Löfven. -Men vi behöver ordning och reda, fortsatte han.