Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Statsminister Stefan Löfven möter Nyidak Yud, som flytt undan det blodiga inbördeskriget i Sydsudan, i ett tillfälligt flyktingläger vid gränsövergången Pagak i Etiopien.

Löfven mötte flyende från Sydsudan

Statsminister Stefan Löfven var märkbart tagen, efter ett ovanligt besök i flyktingläger i Etiopien, på gränsen till inbördeskriget i Sydsudan. -Vi har ett ansvar mot dessa människor, säger han.

Efter att ha redogjort för hur fem av hennes åtta barn dött - varav två brändes ihjäl i deras hem - så går det inte längre.

När Stefan Löfven griper hennes hand för att ta adjö bryter 40-åriga Nyidak Yud ihop, lägger huvudet i händerna och gråter.

-Många dödades på vägen och de som vägrade äta av de dödas kroppar blev dödade. Jag åt också, berättar hon.

"Väldigt berörd"

Ett stenkast härifrån, på andra sidan Baro-floden, ligger Sydsudan och delstaten Övre Nilen, där FN slagit larm om ofattbara övergrepp mot barn och kvinnor.

Nyidak Yud flydde från området Nasir i delstaten och det tog henne tre veckor att ta sig över gränsen. Nu bor hon sedan tre månader i ett tillfälligt flyktingläger vid gränsövergången Pagak, tillsammans med 6 000-10 000 andra sydsudaneser. Och varje dag kommer runt 250 nya flyktingar.

-Det var starkt, jag är väldigt berörd. Det visar att det är så oerhört viktigt att vi stödjer den här verksamheten, så att de här människorna, som har upplevt detta helvete ändå kan få någon slags trygget samt mat, vatten och tak över huvudet, säger Stefan Löfven till TT:s utsände.

Miljoner på flykt

Sedan kriget i den unga staten Sydsudan bröt ut i december 2013 har mer än 2,2 miljoner människor flytt undan striderna. Bara i delstaten Gambella i sydöstra Etiopien finns nästan 300 000 flyktingar, vilket fördubblat antalet invånare i delstaten. 70 procent av dem är kvinnor och barn.

-När vi ser hoppet hos dessa människor, hos barnen och kvinnorna som kommit in i lägren, så förstår vi att vi kan göra skillnad. Vi får inte låta oss nedslås, det är ingen hjälpt av. Men däremot förstår man ju problemets storhet på ett annat sätt när man ser mängden människor och när man hör en sådan här historia.

"Vi har ett ansvar"

Sammanlagt är Etiopien är det land i Afrika som tagit emot mest flyktingar - totalt över 700 000 personer, framförallt från Somalia, Sydsudan och Eritrea. Detta i ett land där biståndsorganisationer nyligen slagit larm om en förestående matkris.

TT: Förändrar det här besöket din bild av svensk politik?

-Vi måste se människorna som befinner sig i den här situationen, vi kan inte blunda. Det är en förhållandevis liten del som kommer till Europa. När vi satt på Europeiska rådet för några veckor sedan och diskuterade att ta emot 60 000 människor - det är ju ingenting för ett område med 500 miljoner människor. Det är absurt. Vi har ett ansvar mot dessa människor, säger Stefan Löfven.