Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Isabella Lövin, Stefan Löfven och Margot Wallström utanför FN-byggnaden i New York på fredagen.

Löfven: Målen är moraliska, smarta

Med utgångspunkt i sin egen barndom som fosterbarn i Norrland hyllade statsminister Stefan Löfven FN:s nya utvecklingsmål, när han talade vid toppmötet i New York. Han sade också att Sverige ska vara ett av de första länderna som är fria från fossila bränslen.
-Jag vill att svenska bolag ska utveckla de klimatsmarta innovationer som efterfrågas i världen, sade Löfven. -När vi utvecklar nya vägar att minska utsläppen stoppar vi klimatförändringarna samtidigt som vi skapar jobb.

Samma mynt

Det var en ideologiskt laddad Löfven som intog talarstolen framför generalförsamlingens guldblänkande FN-emblem. Den tidigare fackföreningsledaren talade med skärpa om vikten av anständiga arbetsvillkor och jämställdhet, vilket direkt knyter an till de 17 hållbara utvecklingsmål och 169 delmål som just antagits.

-Den uppgift som ligger framför oss är inte bara moraliskt riktig, den är också ekonomiskt smart. Jämställdhet och utveckling är två sidor av samma mynt, sade han.

Löfven berättade också om den högnivågrupp med nio stats- och regeringschefer som Sverige startat för att säkerställa att utvecklingsmålen genomförs.

-Vad världen behöver nu är beslutsamhet så att målen kan börja fullföljas. I den processen vinner vi något mer: vi återgår till samhällets sanna syfte: att ge alla flickor och pojkar samma sak som jag fick en gång; en rättvis chans, en jämlik utbildning, ett riktigt jobb - ett fritt liv, sade Löfven till applåder från den halvfulla generalförsamlingen.

På tu man hand

Talare efter talare avlöser nu varandra på toppmötet. Men kanske ännu viktigare är de hundratals personliga möten, så kallade bilateraler, som sker mellan världsledare i och omkring FN-skrapan. Stefan Löfven har bland annat mött Irans president Hassan Rouhani och Indiens premiärminister Narendra Modi.

I ljuset av de nya utvecklingsmålen meddelade Asiens utvecklingsbank (ADB) att den kommer att dubbla sina årliga utlåningar till länder som arbetar med att minska miljöpåverkan. Senast 2020 ska motsvarande cirka 50 miljarder kronor lånas ut för bland annat satsningar på förnyelsebara energikällor, infrastruktur och katastrofberedskap, uppger banken enligt nyhetsbyrån AFP.