Isabella Lövin, Stefan Löfven och Margot Wallström utanför FN-byggnaden i New York på fredagen.
Isabella Lövin, Stefan Löfven och Margot Wallström utanför FN-byggnaden i New York på fredagen.

Löfven: Målen är moraliska, smarta

ANNONS
|
-Jag vill att svenska bolag ska utveckla de klimatsmarta innovationer som efterfrågas i världen, sade Löfven.
-När vi utvecklar nya vägar att minska utsläppen stoppar vi klimatförändringarna samtidigt som vi skapar jobb.
Samma mynt

Det var en ideologiskt laddad Löfven som intog talarstolen framför generalförsamlingens guldblänkande FN-emblem. Den tidigare fackföreningsledaren talade med skärpa om vikten av anständiga arbetsvillkor och jämställdhet, vilket direkt knyter an till de 17 hållbara utvecklingsmål och 169 delmål som just antagits.

-Den uppgift som ligger framför oss är inte bara moraliskt riktig, den är också ekonomiskt smart. Jämställdhet och utveckling är två sidor av samma mynt, sade han.

Löfven berättade också om den högnivågrupp med nio stats- och regeringschefer som Sverige startat för att säkerställa att utvecklingsmålen genomförs.

-Vad världen behöver nu är beslutsamhet så att målen kan börja fullföljas. I den processen vinner vi något mer: vi återgår till samhällets sanna syfte: att ge alla flickor och pojkar samma sak som jag fick en gång; en rättvis chans, en jämlik utbildning, ett riktigt jobb - ett fritt liv, sade Löfven till applåder från den halvfulla generalförsamlingen.
På tu man hand

Talare efter talare avlöser nu varandra på toppmötet. Men kanske ännu viktigare är de hundratals personliga möten, så kallade bilateraler, som sker mellan världsledare i och omkring FN-skrapan. Stefan Löfven har bland annat mött Irans president Hassan Rouhani och Indiens premiärminister Narendra Modi.

ANNONS

I ljuset av de nya utvecklingsmålen meddelade Asiens utvecklingsbank (ADB) att den kommer att dubbla sina årliga utlåningar till länder som arbetar med att minska miljöpåverkan. Senast 2020 ska motsvarande cirka 50 miljarder kronor lånas ut för bland annat satsningar på förnyelsebara energikällor, infrastruktur och katastrofberedskap, uppger banken enligt nyhetsbyrån AFP.

FN:s nya globala hållbara utvecklingsmål (Sustainable Development Goals, SDG) ska antas vid en konferens i New York den 25-27 september.

1. Utrota all form av fattigdom överallt.

2. Utrota hunger, säkerställ matsäkerhet och förbättrad nutrition och förespråka hållbart jordbruk.

3. Garantera ett hälsosamt liv och uppmuntra välmående för alla åldrar.

4. Garantera en inkluderande, rättvis utbildning av god kvalitet och uppmuntra möjligheter till livslångt lärande för alla.

5. Uppnå jämställdhet och ge alla kvinnor och flickor större självbestämmanderätt.

6. Garantera tillgång till och ett hållbart användande av vatten och sanitet för alla.

7. Garantera tillgång till prisvärd, pålitlig, hållbar och modern energi för alla.

8. Uppmuntra en fortsatt inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, fullt och produktivt arbete och anständiga jobb.

9. Bygg upp en hållbar infrastruktur, förespråka inkluderande och hållbar industrialisering och främja innovation.

10. Minska ojämlikheter inom och mellan länder.

11. Gör städer och mänskliga bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.

12. Garantera hållbara konsumtions- och produktionsmönster.

13. Vidta viktiga åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess inverkan (i linje med FN:s ramavtal om klimatförändringen med UNFCCC).

14. Bevara och nyttja haven och marina resurser på hållbart vis.

15. Skydda, återställ och uppmuntra till hållbar användning av ekosystemen på land, hantera skogen hållbart, bekämpa ökenspridning, stoppa och återställ landdegradering och stoppa förlusten av biologisk mångfald.

16. Uppmuntra fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillgodose tillgång till rättvisa för alla och bygg effektiva, ansvariga och inkluderande institutioner på alla nivåer.

17. Stöd verkställandet av hållbar utveckling i större utsträckning och återuppta det globala partnerskapet för hållbar utveckling.

Källa: Regeringen

ANNONS