Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Löfven: "Fruktansvärt och förfärande"

Ansvarsutkrävande och en ingående, öppen utredning krävs från världsledare efter det att Iran medgett att man av misstag sköt ner ett ukrainskt passagerarplan.
"Att planet skjutits ned är fruktansvärt och förfärande", skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Den svenska regeringen kräver att Iran samarbetar utan inskränkningar i den fortsatta utredningen.

"Jag ser med mycket stort allvar på det besked som Iran nu lämnat. Att planet skjutits ned är fruktansvärt och förfärande. Att ett civilt flygplan skjutits ned – oavsett om det skett av misstag eller ej – är en handling som måste fördömas och som Iran måste ta fullt ansvar för också i relation till de drabbade", skriver Löfven i ett uttalande till TT.

"Iran har angett att flygplanet skjutits ned av misstag. Detta uttalande ger förutsättningar för den grundliga och transparenta utredning som måste klargöra alla omständigheter kring kraschen", fortsätter statsministern.

Samtliga 176 ombord dog när flygplanet kraschade, kort efter att ha lyft från Teheran i onsdags. På planet fanns 17 personer hemmahörande i Sverige.

Officiell ursäkt?

57 av passagerarna var kanadensare. Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau kräver att offrens närstående får veta vad som egentligen hände.

"Detta är en nationell tragedi och alla kanadensare sörjer tillsammans", heter det i ett uttalande från Trudeaus kansli enligt nyhetsbyrån AFP.

Medgivandet om nedskjutningen kom tidigt på lördagen. Irans president Hassan Rohani kallar det som hänt en "stor tragedi och ett oförlåtligt misstag".

Den som bär ansvar för nedskjutningen ska omedelbart ställas inför en militär domstol, lovar Irans militär i ett uttalande. Där heter det också att man nu vidtar åtgärder som kommer att göra det "omöjligt att upprepa sådana fel", enligt internationella medier.

Det nedskjutna flygplanet tillhörde Ukraine International Airlines (UIA) och var på väg mot Kiev. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kräver skadestånd samt att Iran straffar de ansvariga. Ukraina vill också ha skadestånd samt se att Iran tar på sig hela skulden för det inträffade, enligt Zelenskyj.

"Från Iran förväntar vi oss försäkringar om att de är redo att genomföra en fullständig och öppen utredning, ställa de ansvariga inför rätta, återlämna kvarlevorna efter de döda och betala skadestånd samt en officiell ursäkt via diplomatiska kanaler", heter det i ett uttalande från presidenten som återges av nyhetsbyrån Reuters..

En läxa

Från Moskva, som anses stå Teheran nära, påpekas att Iran måste lära sig en läxa av katastrofen.

– Vi hoppas att lärdomar dras och att alla parter agerar, säger Konstantin Kosatjev, ordförande i det ryska parlamentets utrikesutskott, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Men om undersökningen av den så kallade svarta lådan och annat utredningsarbete inte bevisar att Irans militär genomförde nedskjutningen avsiktligt måste händelsen avskrivas, enligt Kosatjev.

Tina Magnergård Bjers/TT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj leder ett krismöte om det ukrainska flygplan som kraschade i Iran i onsdags. Bild: AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj leder ett krismöte om det ukrainska flygplan som kraschade i Iran i onsdags. Bild: AP/TT
Irans president Hassan Rohani. Bild: Bebeto Matthews/AP/TT
Irans president Hassan Rohani. Bild: Bebeto Matthews/AP/TT