Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S). Bild: Stina Stjernkvist/TT
Statsminister Stefan Löfven (S). Bild: Stina Stjernkvist/TT

Löfven: "Ett steg närmare"

"Positivt, i rätt riktning, men ingenting är klart." Så kommenterar Sveriges statsminister Stefan Löfven det nya brexitavtalet på väg in till EU-toppmötet i Bryssel.

Under torsdagen möttes EU-ländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet för att diskutera brexit. EU och Storbritannien har nu kommit överens om ett nytt avtal för brexit.

På väg in till mötet kommenterade Sveriges statsminister Stefan Löfven avtalet:

– Det är positivt att förhandlarna har kommit överens. Vi vill ha en ordnad brexit och nu ser det ut som att vi har tagit ett steg närmare det, säger Löfven till ett stort pressuppbåd på plats i Bryssel.

LÄS MER: EU-ledarna säger ja till nya brexitavtalet

Däremot understryker Löfven att det är en tekniskt komplicerad lösning som parterna har kommit överens om. Den innebär att Nordirland kommer att fortsätta tillämpa EU:s regelverk. Det för att det inte ska behövas några kontroller vid gränsen mellan Irland och Nordirland.

Avtalet gäller tillsvidare och vart fjärde år ges Nordirlands parlament möjlighet att rösta om de vill att överenskommelsen ska fortsätta att gälla. Skulle avtalet avslutas följer en två år lång anpassningsperiod.

– Det innebär alltså att det inte blir någon hård gräns på Irland. En stötesten har varit just att undvika en hård gräns samtidigt som man skyddar EU:s inre marknad. För oss har det hela tiden varit avgörande att lyssna på den irländska regeringen. De menar att de står bakom den här lösningen och det är ett viktigt steg, säger Stefan Löfven under en presskonferens på torsdagskvällen.

Men hur säker är statsministern på att den här tekniska lösningen kommer att fungera? var en av frågorna som ställdes.

– Det är tydligt besked från EU:s chefsförhandlare Michel Barnier att det håller, slår Löfven fast.

Nu återstår dock beslutet i det brittiska parlamentet på lördag. Enligt Löfven säger den brittiske premiärministern Boris Johnson att han ser det som möjligt att få igenom avtalet.

Men vad händer om Johnson misslyckas? Kan det bli aktuellt med ännu en förläning av brexitdatumet?

– Blir det ett nej kommer Donald Tusk att konsultera medlemsländerna om vad vi gör då. Så får vi se vad som händer, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Analys: Britterna får sista chans att lämna med avtal

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.