Zimbabwes president Robert Mugabe när han höll ett tal i söndags kväll.
Zimbabwes president Robert Mugabe när han höll ett tal i söndags kväll.

Löfte ska leda Zimbabwe på rätt väg

Robert Mugabe avgår som Zimbabwes president. Nu gäller det för omvärlden att ge landet ett ekonomiskt löfte för att bana väg för demokrati, anser Liberalernas Birgitta Ohlsson.

ANNONS
|

Birgitta Ohlsson, Liberalernas utrikespolitiske talesperson, har följt Zimbabwe i nära 20 års tid.

- Det känns mycket glädjande att Robert Mugabe efter fyra decennier av förtryck nu kommer att lämna. Han har tagit Afrikas kornbod och skapat ett land med svält och stor utsatthet. Mugabe har inte enbart varit en politisk diktator, det är också en person som ligger bakom massmord, säger hon till TT.

ANNONS

Ett ekonomiskt löfte

I den bästa av världar skulle Mugabe nu sändas till ICC, den Internationella brottmålsdomstolen i Haag, och ställas till svar för de brott mot mänsklighet han har begått, anser Ohlsson. Men eftersom sannolikheten för det är mycket liten behöver omvärlden under de närmaste timmarna och dagarna ge Zimbabwe ett löfte.

- Här har omvärlden en liten möjlighet att stödja att det skapas en bra framtid i Zimbabwe, men då måste man ställa krav på demokrati som motprestation. Om landet genomför fria, rättvisa val under den närmaste tiden kommer handel och bistånd att öppnas upp. Landet behöver verklig demokrati, inte att en ny diktator tillsätts av militären.

Mycket tyder på att Mugabe kommer att ersättas av vice presidenten Emmerson Mnangagwa, en man som står militären nära och misstänks för delaktighet under massakrer på 1980-talet.

"Befriat från förtrycket"

USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger att Mugabes avgång innebär en "historisk möjlighet" för Zimbabwe.

"Vi gratulerar alla zimbabwier som höjt sina röster och fredligt och tydligt gjorde klart att tiden för förändring redan har passerat", säger Tillerson i ett uttalande, enligt AFP.

ANNONS

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att Robert Mugabes avgång ger Zimbabwes folk möjlighet att skapa sig en ny väg framåt "fria från det förtryck som kännetecknade hans styre".

"På senare tid har vi upplevt det zimbabwiska folkets längtan efter fria och rättvisa val och möjlighet att återuppbygga landets ekonomi under en legitim regering", säger May.

Hon tillägger att Storbritannien som "Zimbabwes äldsta vän" ska göra allt i dess makt för att stödja landet.

"Orädd frihetskämpe"

Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki Mahamat säger att Mugabe kommer att bli ihågkommen som "en orädd pan-afrikansk frihetskämpe och den zimbabwiska nationens fader". Samtidigt välkomnar han Mugabes beslut att avgå efter 37 år.

"Dagens beslut kommer att gå till historien en handling av statsmannaskap som bara kan lyfta president Mugabes politiska eftermäle".

I uttalandet sägs också att det zimbabwiska folket har uttryckt sin vilja, rapporterar AP.

Amnesty International säger att Zimbabwe nu måste lämna det förflutnas övergrepp bakom sig. Människorättrörelsen säger att tiotusentals människor har torterats, försvunnit eller mördats under tre decennier av våldsamt förtryck.

"Zimbabwes folk förtjänar bättre", påpekar Amnesty och uppmanar nästa generation ledare att följa konstitutionen, leva upp till landets internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter och behandla människor med respekt och värdighet.

ANNONS
TT

ANNONS