Sudanesiska demonstranter med landets flagga utanför militärens huvudkvarter i Khartum.
Sudanesiska demonstranter med landets flagga utanför militärens huvudkvarter i Khartum.

Sudansk vädjan till omvärlden: Stöd militären

Sudans utrikesdepartement vädjar till det internationella samfundet: Stöd det nya militärstyret – för ett skifte till demokrati. Demonstranterna i landet kräver att en civil regering bildas omedelbart och att ex-presidenten Omar al-Bashir ställs inför rätta.

ANNONS
|

Det militärråd som avsatte och grep den despotiske presidenten Omar al-Bashir i torsdags styr nu landet på juntamanér – men med löften om en övergång till demokrati och en lyhördhet inför oppositionen.

Representanter för demonstranterna har fört fram en rad krav. Bland annat att en civil regering ska bildas omedelbart under militärens beskydd och att al-Bashir ska ställas inför rätta. Protesterna kommer att fortsätta tills så sker, varnar man.

Utanför försvarsdepartementets högkvarter i huvudstaden Khartum fortsatte protester med flera tusen personer närvarande på söndagsmorgonen.

Militärrådet går allt fler krav till mötes och har uppmanat landets partier att enas om en oberoende kandidat till premiärministerposten.

ANNONS

"För frihet och fred"

Landets utrikesdepartement tar ställning för militärstyret och vädjar till omvärlden att ge den sitt stöd. Det internationella samfundet bör inse hur landet ligger "och stödja det militära övergångsrådet... för att uppnå det sudanesiska målet, en demokratisk övergång", säger departementet i ett uttalande.

"Åtgärderna som vidtogs torsdagen den 11 april (då al-Bashir avsattes, reds anm) är ett ställningstagande för folket, för friheten, freden och rättvisans skull."

Militärrådet har bett länder i närområdet om bistånd för att råda bot på den rådande ekonomiska krisen. Det har fått gehör av Saudiarabien, som enligt den statliga nyhetsbyrån SPA kommer att skicka nödhjälp till Khartum, i form av bränsle, spannmål och läkemedel.

På söndagen träffade en representant för militärrådet ett sändebud från Washington för att redogöra för situationen i landet. Hösten 2017 lyfte USA de sanktioner mot Sudan som man hade infört 20 år tidigare, under anklagelser om band mellan regimen och islamiströrelser.

Rockad på rockad

När Omar al-Bashir avsattes tog försvarsministern Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, en tidigare nära allierad till honom, över. Protesterna fortsatte och dagen därpå avgick Ibn Auf och lämnade över till en annan militär höjdare, generallöjtnant Abdel Fattah al-Burhan.

Som Sudans de facto statschef har al-Burhan slagit an en mer försonande ton och lovat att övergångsperioden kommer att vara i som längst två år. Han har också dragit in det nattliga utegångsförbud som utfärdats av hans föregångare och beordrat att politiska fångar som fängslats under protesterna skulle släppas.

ANNONS

På söndagen meddelades att poliser och militärer som frihetsberövats för att ha deltagit i protesterna också kommer att släppas. Dessutom entledigas Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf från sin ministerpost.

Chefen för Sudans mäktiga säkerhetstjänst tvingades också att avgå i helgen, men demonstranterna kräver en större reform av myndigheten och Amnesty International kräver att ex-chefen utreds för dödandet av tiotals personer under de flera månader långa protesterna.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Protesterna i Sudan

19 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en tredubbling av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar "frihet, fred, rättvisa" och kräver regimens fall.

Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.

24 december: President al-Bashir lovar "riktiga reformer".

Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.

17 januari 2019: Västländer uppmanar regeringen att respektera demonstrationsrätten. Den svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.

22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.

6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.

8 april: Sudans armé slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan de efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna.

9 april: Landets poliskår meddelar att alla dess styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.

11 april: Försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf meddelar att al-Bashir har avsatts från presidentposten. Ett militärråd bildas för att styra landet, under ledning av Ibn Auf.

12 april: Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf meddelar att han avgår som ledare för det styrande militärrådet. Generallöjtnant Abdel Fattah al-Burhan tar över.

ANNONS