Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyvalde presidenten Andrés Manuel López Obrador tackar sina anhängare.

López Obrador: Mexiko är ingens piñata

Mexiko är ingen piñata som man kan slå på hur som helst. Landets nyvalde president Andrés Manuel López Obrador har intagit en minst sagt stursk attityd gentemot USA och president Donald Trump.

Knarkrelaterat våld, omfattande kriminalitet och utbredd korruption. Det är inga små utmaningar som väntar Mexikos nye president Andrés Manuel López Obrador, kallad Amlo. Vänsterns López Obrador har utlovat ett reningsbad som ska genomskölja hela samhället.

- Det går ju inte att trolla bort problemen. Det kommer att bli mycket svårt för honom att leva upp till de skyhöga förväntningarna. Men det som ändå talar för att López Obrador kommer att kunna uträtta något är att han också lyckats uppnå majoritet i parlamentet, säger Edmé Dominguez, freds- och konfliktforskare vid Göteborgs universitet.

Inflammerad relation

Även den starkt inflammerade relationen till den mäktige grannen i norr, är något som måste hanteras. Den 64-årige López Obrador har intagit en mestadels tjurskallig attityd gentemot Trump. Trump var å sin sida inte sen att gratulera "Amlo" till segern, sedan preliminära siffror visat att han får omkring 53 procent av rösterna.

- Det är en överväldigande siffra. Den visar att folket har tröttnat på de etablerade partierna och inte minst på PRI som regerat så länge men som nu bara förknippas med våld, korruption och ineffektivitet. Folk är oerhört besvikna och vill ha förändring, säger Edmé Dominguez till TT.

López Obrador har enligt tidningen Excelsior tidigare sagt:

- Mexiko är ett fritt och självständigt land. Vi kommer aldrig att vara någon utländsk regerings piñata.

López Obrador har också påtalat att Trump måste ”sättas på plats”. På sistone har tonläget visserligen mildrats något, då den nyvalde presidenten har sagt sig vilja samarbeta med USA.

Envisa som åsnor?

De bägge presidenterna är kända för sina vassa tungor, båda är starka och envisa personligheter. Oenigheten är därtill fortsatt stor kring både handel och migration. Som upplagt för kollisionskurs. Relationen mellan de båda länderna har alltid präglats av både kärlek och hat, konstaterar Edmé Dominguez.

- Jag tror att det kommer att bli mycket konfliktfyllt, inte minst eftersom Trump inte vill ge upp sitt kärleksprojekt med att bygga muren mot Mexiko.

I den nya given för Mexiko ingår också att försöka göra landet mer ekonomiskt oberoende av USA. Ett sätt är att återta och utöka handeln med grannländerna, påpekar Edmé Dominguez.

Efter valet har den nyvalde presidenten också sett sig tvungen att försäkra att Mexiko inte kommer att förvandlas till en diktatur.

- Det här hänger samman med demoniseringen av López Obrador, där hans motståndare har utmålat honom som mycket auktoritär och hävdat att Mexiko kommer att bli en diktatur om han kommer till makten, vilket är helt absurt, säger Edmé Dominguez.