Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En tysk soldat låtsades under flera år vara en syrisk asylsökande. Den tyska soldaten på bilden gör dock inte detta utan deltar i en övning i tyska Münster. Arkivbild.
En tysk soldat låtsades under flera år vara en syrisk asylsökande. Den tyska soldaten på bilden gör dock inte detta utan deltar i en övning i tyska Münster. Arkivbild. Bild: Martin Meissner

Låtsades vara asylsökande – planerade attack

Förklädd till en fruktförsäljare från Damaskus lyckades den tyska soldaten registrera sig som asylsökande i sitt hemland.
Soldaten misstänks under samma tid planerat en attack mot två framstående tyska politiker.

Under torsdagen inleds rättsprocessen mot den tyska soldat som misstänks ha planerat en attack mot politiker, förklädd som syrisk flykting.

Den manliga soldaten använde sig mellan 2015 och 2017 av en falsk identitet som en syrisk asylsökare, en fruktförsäljare från Damaskus med namnet David Benjamin. Under det falska namnet ansökte han om asyl i Tyskland och beviljades tillfälligt uppehållstillstånd i landet.

På flygplats

Soldaten misstänks under denna period ha planerat en attack mot två tyska politiker – nuvarande utrikesminister Heiko Maas och parlamentets vicepresident Claudia Roth – med avsikt att öka misstron mot invandrare i landet.

Han greps 2017 på en flygplats i österrikiska Wien när han försökt hämta ett skarpladdat vapen från en av flygplatsens toaletter.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som då tjänstgjorde som Tysklands försvarsminister, har tidigare beskrivit den attack som mannen tros planerat som "ett skräckscenario".

Riskerar fängelse

– Det skulle ha blivit en attack. Det skulle ha funnits ett vapen på platsen med fingeravtryck på det. Vi skulle ha kört fingeravtrycken i vårt system och fått fram att det var en syrisk flykting, sade Ursula von der Leyen i samband med att mannen greps.

Soldaten anklagas nu för "allvarlig våldshandling som äventyrat nationell säkerhet" samt för att ha stulit ammunition och sprängmedel från den tyska försvarsmakten.

Han misstänks även för osant intygande och illegalt skjutvapeninnehav. Om han döms riskerar han ett fängelsestraff på upp till tio år.