Soldater på vakt i den nationella rösträkningscentralen i Nairobi på söndagen.
Soldater på vakt i den nationella rösträkningscentralen i Nairobi på söndagen. Bild: Sayyid Abdul Azim/AP/TT

Långsam rösträkning ökar spänningar i Kenya

ANNONS

Kenyas i huvudsak fredliga valprocess drabbades av störningar sent på lördagen då bråk uppstod utanför den nationella rösträkningscentralen.

Kravallpolis kunde dock snabbt lugna ner situationen. Bråket uppstod i samband med att en företrädare för toppkandidaten Raila Odingas kampanj utropat att rösträkningscentralen är "en brottsplats". Både Odingas och rivalen William Rutos läger har kommit med overifierade anklagelser om fusk i väntan på det officiella resultatet i tisdagens val.

Valkommissionen har medgett att rösträkningen, där de elektroniskt registrerade rösterna stäms av mot manuella röstlängder, borde ha gått snabbare. Man har dock en vecka på sig efter valet att nå fram till ett resultat.

ANNONS

Läget är jämnt mellan den mångårige oppositionsledaren Odinga – som fått stöd av den sittande presidenten Uhuru Kenyatta efter att de båda rivalerna slöt en oväntad pakt 2018 – och den nuvarande vicepresidenten Ruto.

Tidigare valprocesser har präglats av oroligheter. Men årets val har i stort gått lugnt till.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS