Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den republikanske senatorn John McCain. Arkivbild.

Lång uppförsbacke för "Trumpcare" i USA

Åtta till tio republikanska senatorer har "allvarliga betänkligheter" om den nya sjukvårdslag som ska ersätta Obamacare, säger senatorn Susan Collins. Därmed är utsikterna att ett av president Donald Trumps viktigaste vallöften infrias nu högst osäkra.

- Det är ungefär åtta till tio senatorer som har allvarliga betänkligheter kring det här lagförslaget, säger Susan Collins, republikansk senator från Maine, till CNN.

Collins har genom sitt uttalade motstånd mot nedskärningar kommit att bli en central gestalt i spelet kring den nya sjukförsäkringslagen.

Att avskaffa Obamacare var ett centralt vallöfte för Trump, men den nya lagstiftningen har drabbats av förseningar och förhinder. Först skrevs lagförslaget om för att blidka kritiker i de egna leden. Och på lördagen meddelade majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, att omröstningen skjuts upp för att den republikanske senatorn John McCain ska hinna återhämta sig från en operation och kunna delta.

Nytt förslag

Republikanernas omskrivna förslag till "Better Care Act" lades fram i torsdags. Planen var att senaten skulle debattera och rösta om det nya förslaget redan nästa vecka.

Men marginalerna är små. Republikanernas majoritet i kammaren är så liten, 52–48, att det är kamp om varje röst. Utöver kritiker som Collins, som menar att lagförslaget slår för hårt mot fattiga, finns även nyliberaler som Kentuckysenatorn Rand Paul som företräder en rakt motsatt linje: att lagförslaget borde innehålla ytterligare nedskärningar.

Majoritetsledaren McConnell tvingas nu till en delikat balansgång för att ena sitt spretiga parti. Den reviderade versionen av lagförslaget syftade till att åstadkomma just detta. I förslaget behålls två av de skatter på höginkomsttagare som bidrog till finansieringen av "Obamacare", samtidigt som stödet till landets fattigaste skärs ned med 800 miljarder dollar fram till 2026 och flera skatter för sjukförsäkrings- och läkemedelsbolag slopas.

Hänger på skör tråd

Eftersom demokraterna i senaten ställer sig bakom den nu gällande sjukförsäkringslagen Obamacare, betyder det att det nya förslaget faller om tre eller fler av de 52 republikanerna går emot det.

Trots år av löften – inte minst vallöften inför presidentvalet förra året – har Republikanerna alltså fortfarande svårt att nå enighet om hur de ska riva upp Obamas avskydda sjukförsäkringssystem.

John McCain har för sin del inte uppgett hur han tänker rösta.

"Medan John återhämtar sig kommer senaten att fortsätta vårt lagstiftande arbete och nomineringar", skriver McConnell i beskedet om att man skjuter upp omröstningen.

McCains medarbetare har meddelat att han stannar i Arizona under nästa vecka och återhämtar sig efter att ha tagit bort en blodansamling ovanför vänster öga. Han är tidigare behandlad för hudcancer vid flera tillfällen.