En studie från Norge visar att män i större utsträckning än kvinnor får hjälp för psykiska problem inom specialistsjukvården i landet. Bilden är en arkivbild.
En studie från Norge visar att män i större utsträckning än kvinnor får hjälp för psykiska problem inom specialistsjukvården i landet. Bilden är en arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Lättare för män att få psykiatrivård visar studie

En studie från Norge visar att män i större utsträckning än kvinnor får hjälp för psykiska problem inom specialistsjukvården i landet, skriver VG.

ANNONS

Ett gäng forskare vid Akershus Universitetssjukhus har publicerat en studie där man undersökt om det fanns faktorer, utöver sjukdomsbilden, som påverkade vilka patienter som fick remisser till specialisthälsovårdens psykiatri.

– Som tur är verkar det som att det i stor utsträckning är de som bör få hjälp som också får det. Men kön har betydelse, säger Ole Gunnar Tveit, psykolog och doktorand inom psykvården vid Akershus Universitetssjukhus till VG.

Studien är baserat på data från sjukhus och läkarmottagningar där 18032 patienter ingår. Bland patienterna var det fler kvinnor än män som sökte läkarvård för psykiska problem. Fler kvinnor än män fick också remisser till specialistvården. I antal är det alltså fler kvinnor än män som får specialistvård men efter att forskarna kontrollerat för faktorer så som sjukdomsbild och antalet läkarbesök dök ett annat resultat upp. Forskarna upptäckte då att män i större utsträckning än kvinnor får hjälp inom specialistvården.

ANNONS

Kvinnor generellt mer sjuka än män

– Om jag ska spekulera kan det ha något att göra med att män väntar längre med att be om hjälp eller att deras situation anses vara med angelägen. Det kan göra att läkarna gör mer när männen ber om hjälp, säger forskaren Ole Gunnar Tveit till VG.

Forskarna gjorde också en annan upptäckt. De kvinnor som uppsökte läkarvård för psykiska problem hade i större utsträckning en svårare sjukdomsbild än männen. Männen fick i större utsträckning en mindre allvarlig psykiatrisk diagnos av läkaren och när de kom till självrapportering av sin problembild så gav generellt männen sig själva lägre poäng än kvinnorna. Detta trots att det var mer benägna att få hjälp från specialistsjukvården.

– Det viktigaste är att de som behöver hjälp får det. Om kön hindrar det från att hända är det såklart fel, men vi kan inte konstatera att vissa män kommer i vägen för vissa kvinnor, säger Ole Gunnar Tveit till VG.

LÄS MER:Studie: Cannabis ökar risken för covid-19 hos vaccinerade

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS