En kvinna i Kanton-provinsen handlar mat under torsdagen sedan en affär öppnat efter de lättade restriktionerna.
En kvinna i Kanton-provinsen handlar mat under torsdagen sedan en affär öppnat efter de lättade restriktionerna. Bild: AP/TT

Lättade restriktioner men skärpt censur i Kina

Kina minskar de covidrelaterade restriktionerna efter omfattande protester.
Landets ledare Xi Jinping antyder dessutom ytterligare lättnader i samtal med Europeiska rådets ordförande.
Samtidigt skärps censuren på nätet till den högsta nivån enligt läckta dokument.

ANNONS
|

Kinas ledare Xi antydde i samtal med Europeiska rådets ordförande Charles Michel att huvudstaden Peking kan komma att lätta ytterligare på restriktioner då omikronvarianten av coronaviruset inte anses vara lika dödlig som tidigare varianter.

Xi ska ha sagt till Michel att "människor är frustrerade" efter tre år av pandemi, uppger en uppsatt EU-tjänsteman.

Uppgifterna om ett möjligt förändrat kinesiskt förhållningssätt till pandemin välkomnas av Världshälsoorganisationen (WHO).

Organisationens krischef Michael Ryan sade på en presskonferens på fredagen att WHO ser en möjlig bättre balans i de kinesiska myndigheternas åtgärder visavi befolkningen.

– Vi gläds åt att kinesiska myndigheter justerar nuvarande strategier, sade Ryan och konstaterade att det kan innebära att samhällets åtgärder blir mer rimliga gentemot befolkningen som "har lidit".

ANNONS

Karantän lättas

Samtidigt meddelade flera städer att reglerna kring testning och karantän för smittade lättas. Bland annat tillåts de som testats positivt för viruset att allt oftare tillbringa karantänen i hemmet.

Invånare i mångmiljonstaden Chengdu ska inte längre behöva uppvisa ett negativt covidtest för att åka tunnelbana eller vistas på offentliga platser. I stället kommer de framöver enbart behöva en "grön hälsokod" som bekräftar att de inte nyligen vistats i "högriskområden".

Flera städer med pågående covidutbrott tillåter restauranger, shoppingcenter och skolor att åter öppna sina portar, vilket innebär ett tydligt avsteg från de tidigare hårda nedstängningarna.

I Peking krävs från och med fredagen inte längre färskt PCR-test för att få åka kollektivt. Dagen före uppmanade myndigheterna sjukhus i staden att inte längre neka vård till patienter som saknar nytagna negativa PCR-test.

Demonstranter har krävt ett slut på de utbredda nedstängningarna inom ramen för Kinas nolltolerans mot viruset. De har också manat till större politisk frihet och protesterat mot president Xi Jinpings alltmer auktoritära styre.

Enligt läckta direktiv från Kinas cybermyndighet, som publicerats på Twitter, ska tillgången till ocensurerade sociala plattformar via VPN-anslutningar strypas. Uppgifterna publiceras på ett konto använt av demonstranter.

Direktiven har utfärdats av Kinas cybermyndighet och innebär den högsta larmnivån för att hantera information på nätet, skriver The Guardian. Syftet är att hindra människor att kringgå den så kallade Stora brandväggen.

ANNONS

Identifiera "störningar"

Cybermyndigheten beordrar leverantörer av nättjänster att snabbt identifiera, hantera och rapportera vad man kallar "störningar offline" och "evenemang med hög profil i olika provinser".

Bland annat nämns datum då man bör vara extra mycket på sin vakt. Dit hör dagen då en vecka gått efter dödsbranden i staden Ürümqi, men även Internationella dagen för mänskliga rättigheter. Plattformar för e-handel uppmanas också städa upp bland produkter som appar och "skadligt innehåll".

Information om demonstrationerna har censurerats hårt men människor har hittills kunnat kringgå detta via VPN-anslutning, vilket i korthet innebär att man ansluter sin internettrafik via en krypterad tunnel.

Samtidigt som restriktionerna lättas fortsätter regimen att slå hårt mot demonstranterna. Gatorna hårdbevakas av tungt utrustad kravallpolis.

Enligt den USA-baserade Kommittén för att skydda journalister (CPJ) har polisen i Shanghai också medvetet riktat in sig på utländska reportrar som bevakar protesterna.

Trots det har sporadiska, lokala demonstrationer blossat upp. Bilder på sociala medier visar tiotals människor drabba samman med myndighetspersoner i skyddsdräkter utanför en skola i Hubei-provinsen. Enligt avsändaren är det föräldrar till studenter som förts bort till en central karantänanläggning, som protesterar.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel och Kinas ledare Xi Jinping.
Europeiska rådets ordförande Charles Michel och Kinas ledare Xi Jinping. Bild: Ding Lin/Nya Kina via AP/TT
En stängd teststation i Kanton-provinsen.
En stängd teststation i Kanton-provinsen. Bild: AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS