"Lämna offerrollen - bli segrare"

ANNONS
|

Det är just mot den anklagelsen som Cosby inleder sin och läkaren Alvin F Poussaints just utkomna bok Come on people. Cosby har varit en del av den vita underhållningsbranschen i 40 år och har inte varit någon stark aktivist för svartas rättigheter som en del andra artister.

Men Bill Cosby påpekar att svarta alltför länge vägrat "agera som vita". Det börjar redan i småskolan där svarta elever med ambitioner får höra av andra svarta att de "beter sig som vita". Nya lagar förbjöd segregation av svarta och vita elever på 1950-talet och Cosby skriver att svarta då fick möjlighet till ordentlig utbildning. Cosby underskattar inte den institutionaliserade diskrimineringen och rasismen men skriver att det är dags att sluta gömma sig bakom den. När Bill Cosby slutade med sin egen tv-show "The Cosby show" satte han sig på skolbänken igen för att lära mer om utbildningsfrågor.

ANNONS

Hälften av de svarta pojkarna går inte ut skolan och många av dem orkar inte ens tala engelska så att de kan göra sig förstådda.

- Ingen arbetsgivare vill anställa unga svarta män som pratar som om engelska är deras andra språk, skriver Cosby.

Kritisk mot rap-industrin

Cosby är kritisk mot rap-industrin med iskalla kalkylerande direktörer som tjänar miljoner på att unga, arga svarta män använder "N-ordet" (nigger), kallar unga flickor för horor och får våldtäkter att framstå som acceptabla. När unga svarta använder det djupt rasistiska "nigger" riskerar ordet att tappa sin negativa valör på samma sätt som ordet "hora" devalveras när det används ofta i populärkulturen.

Svarta män överkompenserar social osäkerhet, anser Cosby, med att vara "coola" och inte visa känslor. Men när det brister för dessa unga män som inte vet hur de skall hantera vanliga, mänskliga känslor kostar det liv, relationer och värdighet.

Bill Cosby radar upp statistiken:

Mord är den vanligaste dödsorsaken för svarta män mellan 15 och 29 år. 94 procent av svarta som mördas dödas av en annan svart. Av de omkring 16 000 morden i USA varje år begås hälften av svarta män.

Svarta utgör 12 procent av USA:s befolkning men 44 procent av de dömda i fängelserna. En fjärdedel av alla unga svarta män återfinns på någon plats inom kriminalvården. Totalt sitter 2,2 miljoner svarta i fängelse.

ANNONS

- Inte alla, men större delen av dem som sitter i fängelse gör det på goda grunder, skriver Cosby.

Att så många svarta män sitter i fängelse innebär att det finns ett överskott av svarta kvinnor i samhället. Männen tar, enligt Cosby, inte ansvar för de barn som de är med om att sätta till världen. 70 procent av svarta barn växer upp utan en pappa närvarande och 60 procent av äktenskapen som faktiskt ingås leder till skilsmässa.

Det är de svarta männen som Bill Cosby sätter i fokus och riktar kraven mot. Om de inte skärper sig kommer svarta pojkar aldrig att komma ur den negativa nedåtgående spiralen. Cosby prisar svarta som berett marken för lika villkor, inte minst Martin Luther King. Den svarte muslimske ledaren Louis Farrakhan arrangerade för tolv år sedan den första miljonmarschen för att få svarta män att förstå vikten av att bilda familj och ta ansvar. Men mycket lite positivt har hänt sedan dess, enligt Cosby.

Dags att lämna offerrollen

Bill Cosby förnekar inte att svarta haft en lång väg att vandra från slaveriets dagar och fram till i dag. Men nu är det dags att lämna offerrollen och börja utnyttja de möjligheter som faktiskt finns också för svarta. Andra minoriteter i USA har gjort det och svarta immigranter drar nytta av landvinningarna under de senaste fyrtio åren.

ANNONS

- Kom igen, manar Bill Cosby. Lämna offerrollen för att bli segrare.

ANNONS