Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkare slår tillbaka mot nya snusrapporten

Snusare har tidigare inte ansetts vara i samma riskzon som rökare för att drabbas av sjukdom. Men enligt en norsk forskningsrapport ska det vara farligare än vad tidigare studier visat. Nu slår läkaren Serena Tonstad tillbaka mot rapporten. – Jag är kritisk till denna studie och de resultat som presenteras, säger hon till norska TV2.

Under måndagen kom det larm från norska forskare som varnade om att snus kan vara sämre än vad man tidigare trott. I studien framgick det att snus försämrar blodcirkulationen som på sikt kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. I studien deltog 1 500 män där deras blodådrors funktion mättes och den gjordes av NTNU i Trondheim i Norge. 

Där visade det sig att funktionen är precis lika dålig som hos rökare, där de värst drabbade är snusare som inte motionerar. Enligt studien, kan användandet av snus leda till både hjärt- och hjärninfarkter. 

– Snus har en långt större skadlig effekt på blodådrorna än vad vi har trott, säger läkaren och forskaren Eli-Anne Skaug som varit med och genomfört studien, till TV2.

Men detta är högst missvisande, menar överläkaren Serena Tonstad på förebyggande enheten för hjärt-kärlsjukdom, vid Oslo Universitetssjukhus (OU). Hon anser att man inte kan dra slutsatsen om risken för hjärt- och kärlsjukdomar utifrån studiens resultat.

–  Forskarna mätte hur mycket blodkärlen vidgas. Skillnaden hittades, både för rökning och snus. Men den nivå som uppmätts är inte viktig för patienten i fråga när det kommer till risker som handlar om potentiella hjärt- och kärlsjukdomar, säger Tonstad till norska TV2. och fortsätter:

– Jag är kritisk till denna studie och de resultat som presenteras. Det finns en studie där man inte kan bli av med andra faktorer som skulle kunna innebära en stor skillnad mellan grupperna av dem som röker och snusar, säger Tonstad till TV2. 

Hon tycker att det är riskfyllt att resultaten presenteras som så att rökning och snus verkar vara lika farligt.

– Vad som skrämmer mig är att människor kan överväga att sluta snusa och börja röka istället. Det är det sämsta resultatet vi kunde få. Vi har ett berg av information som visar att det är mindre risk med snusning än vad det är med rökning. Vi känner inte till någon faktor i livsstil eller miljö som ger så mycket skada att rökning gör, säger Tonstad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.