Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkare friad för Gollum-skämt om Erdogan

En domstol i Turkiet har frikänt en turkisk läkare som åtalats för att ha förolämpat president Recep Tayyip Erdogan. På sin Facebooksida hade läkaren delat bilder där presidenten jämfördes med karaktären Gollum ur Sagan om ringen-filmerna.

- Vi ser den här typen av fall som ett sätt att tysta oppositionen. Det är ett glädjande beslut, inte bara för min klient, utan för samhället i stort, säger läkarens advokat Hicran Danisman till den turkiska tidningen Evrensel, enligt nyhetssajten Middle East Eye.

Rättsfallet har blivit vida uppmärksammat, inte bara i Turkiet, utan även internationellt. Regissören bakom succéfilmerna, Peter Jackson, ryckte även ut till den åtalades försvar och hävdade att det inte alls var Gollum som avbildades på bilderna, utan hans dubbelnatur Sméagol – det vill säga den person Gollum var innan han förfördes av härskarringens mörka kraft.

"Han (Sméagol) är inte ond, manipulerande eller illvillig – de karaktärsdragen tillhör Gollum, som aldrig ska förväxlas med Sméagol", konstaterade Peter Jackson i sitt utlåtande till rätten.

För att reda ut begreppen tvingades försvaret tillbringa åtskilliga timmar framför Sagan om ringen-filmerna, enligt advokaten.

- På det här sättet har vi även räddat Gollums rykte, säger Hicran Danisman till tidningen.